A csapból is ez folyik!

2023.03.25. 08:00

Víz bár, vízcsepp flashmob és vízi tanóra a soponyai Zichy János Általános Iskolában (galéria, videó)

Meddig bírjuk ki egy levegővétellel a víz alatt? Testünk melyik része lesz rugalmasabb, ha több vizet iszunk? És, ha nem iszunk elegendő mennyiséget?

Hajdú Marianna

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

Pénteken a víz körül forgott Kajári Henrietta 7. osztályában a délelőtti tanóra. A tanárnő, nem mellesleg az ökoiskolai koordinátor is, saját osztályában beszélt a víz jótékony hatásáról.
Sem a téma, sem az időpont nem volt véletlen. Erre a hétre tervezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a 2010 óta március 22-ei víz világnapjához kapcsolódóan, évente megtartott Happy-hétjét. Idén már több száz iskola és több ezer gyerek vett részt a programban.


Nem is gondolnánk, hogy milyen fontossá vált a vízivás promotálása. Az elmúlt években, évtizedekben, a cukros üdítőitalok fogyasztása olyannyira megszokott és már szinte divatos dolog lett, hogy talán eszünkbe sem jut: nincs a víznél egészségesebb ital a földön. Mondhatni leszoktunk a vízről.
A soponyai Zichy János Általános Iskolában, a különleges órát kérdések sorával kezdte Heni néni. Meddig bírjuk levegővétel nélkül? – Tíz percig! – jött a válasz az első padból. Az ifjú biztosan búvár család sarja, de nem nyert a válasszal, mert maximum három, tudtuk meg a tanárnőtől. Mink lesz rugalmasabb, ha több vizet iszunk? A csont rossz válasz volt, bár hajlékonyabbnak lenni, mindannyiunk álma, de a hajunk fényessége sem utolsó dolog. És meddig bírjuk evés és ivás nélkül? Mint kiderült, a hármas szám nem csak a sárkányok fejére vagy a kiskirályfiakra igaz, de a szervezetünkre is. Három perc levegő nélkül, három nap folyadék nélkül és három hét étel nélkül. DE..

“Tudtad, hogy egy pohár ( 3 deciliter) kóla 11 db kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz?”

És ez a rengeteg cukor szépen elvezet sok egészségügyi problémához, mint az elhízás vagy a fogszuvasodás, ami köthető a cukros üdítők fogyasztásához.
A 7. osztály tanulói nem csak azt tudhatták meg a játékos tanóra keretein belül, hogy mivel jár az egészségtelen üdítőitalok fogyasztása, hanem azt is, hogy mivel jár az elégtelen vízfogyasztás.
A tanárnő színpadra szólította az osztály diákjait. Négy feladat szerint kellett eljátszaniuk egy-egy vízfogyasztással kapcsolatos jelenetet.
A legnagyobb művészi beleéléssel játszották el a gyerekek a felolvasott feladatokat. Nem kétség, hogy Cousteau kapitány utódai mellett néhány színész is növekszik az osztályban. Talán ők játsszák majd néhány év múlva a nagy vízimádót a filmvásznon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában