Turista érmét avattak Pákozdon

2023.03.24. 19:00

Világ- és országjárók fakorongja

Turista érmet avatott pénteken Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ügyvezetője. Az esemény újabb fontos állomás lett azon az úton, amelyen a Mészeg-hegy büszke létesítménye felavatása óta töretlen kitartással halad. A cél nem változott: a magyar hadtörténelem múltjának méltó módon való bemutatása, megismertetése, valamint az ifjúság hazafias nevelése.

Tihanyi Tamás

Fotó: Nagy Norbert / FMH

turista érmék kibocsátásának gondolata több mint harminc éve a Cseh Köztársaságban született meg: az első, fából faragott korongok 1997-ben látták meg a napvilágot. Eleinte csak néhány érem került a kiválasztott boltokba, ma már – csak Csehországban – ezernél több sorszámozott korong kapható, amelyekhez nyomtatott turistatérkép és ma már motivációs gyűjtőjáték kapcsolódik. A kedves, ízléses emléktárgyak nálunk is azt bizonyítják, hogy azok birtoklója meglátogatta Magyarország valamelyik gyönyörű vidékét: például a Velencei-tó mellett lévő büszkeségünket, a pákozdi katonai emlékparkot, nemzeti emlékhelyet. A sorszámmal ellátott turista érmék hazánk legszebb tájainak történelmi, földrajzi, vagy kulturális szempontból jelentős, az idegenforgalomban komolyabb szerepet játszó helyeit jelölik. Ezek közé elsősorban figyelemre méltó épített emlékek – várak, kastélyok, történelmi városok, egyházi központok, tájházak, skanzenek – tartoznak, de megtalálhatóak fontos turisztikai célpontok, nemzeti emlékhelyek is.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

Magyarországon jelenleg 449-féle turista érem létezik, számuk folyamatosan emelkedik. Ez lényegében azt jelenti, hogy máig ennyi látnivaló szerepel fakorongon, melyek csak az adott helyszínen kaphatóak. A pákozdi katonai emlékparkot a 253-as számú érem ábrázolja, amelynek avatása pénteken történt meg Ersilová Iva tulajdonos, Vitek Rózsi magyar igazgató és Görög István ügyvezető jelenlétében, illetve közreműködésével. A pákozdi emlékparkban egyébként már eddig is árusítottak ilyen érmeket, mostanáig mintegy félezer látogató vásárolt belőlük, népszerűsége pedig egyre nagyobb. A vállalkozóbb kedvű kalandozóknak jó hír, hogy a turista érmékhez egy különleges gyűjtőjáték is kapcsolódik.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában