Frissen Fejérből

2023.03.23. 17:14

Vármegyei kisfaluból a halhatatlanságba

A sárosdi születésű géniusz, Farkas Gyula tevékenysége előtt tisztelegnek iskolanapokkal a helyi alma materben. A Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda épülete, valamint remények szerint az ott dolgozók, tanulók és oda érkezők lelke ilyenkor kinél kevésbé, kinél jobban, de ünneplőbe öltözik. A programsorozat szerdán megnyitóval vette kezdetét.

Tihanyi Tamás

Mintegy háromszáz gyermeknek igyekeznek felejthetetlenné, élményt adóvá, színessé tenni az események sorát az idei Farkas Gyula-napokon

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Kasosné Berkes Margit igazgató-helyettes köszöntőjében elmondta: ezekben a napokban közel annyi vendéget üdvözölhetnek, mint amennyi a sárosdi tanulók létszáma: mintegy háromszáz gyermeknek igyekeznek felejthetetlenné, élményt adóvá, színessé tenni az események sorát. Ennek érdekében lesz kórustalálkozó, pályaorientációs program, szavaló- és sportverseny, természettudományos megmérettetés, ezekre pedig érkeznek a fővárosból, Székesfehérvárról, Kálozról, Lepsényből, Polgárdiból, Sárkeresztúrról és Seregélyesről is. Sajnos a határon túli testvériskola, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákjai és pedagógusai ismét hiányoznak: két évig a járvány, idén a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé számukra a részvételt, a személyes találkozást.  

Kasosné Berkes Margit hangsúlyozta: Farkas Gyula matematikus, fizikus, tanszékvezető rendkívüli egyetemi tanár személye „legyen példa a gyermekeink előtt, hiszen egy kis település szülötte mert nagyot álmodni, hatalmas kitartással, akarattal, szorgalommal gyarapította tudását és vált világhírű tudóssá, géniusszá!” 

Miután a sárosdi gyerekek műsorát hallgathatták és csodálhatták a résztvevők, Boór Ferenc, a Fejér Szövetség elnöke, műegyetemi tudományos munkatárs beszélt a Farkas Gyula-napok keretében megnyitott kiállításról, a magyar tudományos élet nagyságairól, a magyarság múltjáról és legjobb erényeiről. A Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás – amely a Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményeit mutatja be – mintegy 330 személyt és azok alkotásait ismerteti meg nyolcvan tablón. A tárlat legújabb, immár tizennyolcadik Fejér vármegyei állomása lett Sárosd.  

Boór Ferenc, a Fejér Szövetség elnöke, műegyetemi tudományos munkatárs beszélt a Farkas Gyula-napok keretében megnyitott kiállításról, a magyar tudományos élet nagyságairól, a magyarság múltjáról és legjobb erényeiről 
Fotós: Nagy Norbert / FMH

Pálfi György egyik kimagasló eredménye a gödöllői, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó híres Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum létrehozása. Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányairól és eredményeiről, és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. Ám hivatástudata tovább hajtotta, ezért nem csupán létrehozta a bemutatót, de nagyon sok általános, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre a megnyitókat, tartott a magyar géniuszok tiszteletére több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást. 

A sárosdi alkalmon Spisák Szilvia magyar-történelem szakos tanár hosszan és részletesen szólt azokról a tudósokról, akikre méltán lehetünk büszkék, az értékes tárlatot ő is nyomatékosan a diákok és minden érkező figyelmébe ajánlotta, majd Varjú Mihály jegyző beszélt. A település nevében kijelentette: az önkormányzat bár nem fenntartó, sokrétű módon támogatja, mert sajátjának tekinti az intézményt, hiszen tudják, maradandót alkotnak az ott dolgozó pedagógusok.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában