Ünnepség

2023.03.31. 14:00

Újabb szintre léphet a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (galéria, videó)

Ünnepséget rendeztek péntek délelőtt Székesfehérváron annak alkalmából, hogy a 2020-ban létrejött és a városba települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) elérte a kezdeti műveleti képességet.

Borsányi Bea

Marian Majer szlovák honvédelmi államtitkár, Szalay-Bobrovinczky Kristóf és Mario Banožić horvát védelmi miniszter

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen Szalay-Bobrovincky Kristóf, honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, fontos politikai döntés született 2019-ben, amikor a kormány döntött a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság felállításáról, ami mögött elsősorban az a katona-szakmai megfontolás húzódott meg, hogy a Szövetség keleti szárnyán egyedül szűkebb régiónk nem rendelkezett NATO vezetési elemmel.

 

A projekt három közép-európai ország, Horvátország, Szlovákia és Magyarország összefogásával valósult meg, a többnemzeti parancsnokság 2020-ban állt fel és számos országot felügyel Közép-Európában. A szervezet abból a szempontból is multinacionális, hogy több nemzet katonái szolgálnak Székesfehérváron, így a horvát, magyar és szlovák állomány mellett lengyel, román, spanyol, szlovén és török is. A fehérvári parancsnokság rendkívül fontos Magyarország és a régió szempontjából is, a NATO haderőstruktúra része. A kezdeti műveleti képesség elérése alapja a következő szint, a teljes műveleti képesség elérése, amelyet Denis Tretinjak vezérőrnagy, az HQ MND-C parancsnoka vezényel majd le. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra is emlékeztetett, hogy Magyarország több mint húsz éve a NATO tagja, és lépésről lépésre építette fel jelenlétét a szövetségben. Egy felmérés szerint a NATO támogatottsága a magyarok körében hét százalékkal magasabb, mint a szövetséges országok átlaga. Így nemcsak a magyar kormány, hanem a teljes nemzet a NATO mögött áll, mert rendkívül fontos garanciája a biztonságunknak. 

- A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozása mindenképpen egy nagyon fontos lépés volt annak érdekében, hogy megvédjük ezt a régiót és Horvátországgal együtt elkötelezettek vagyunk arra, hogy folytassuk ezt a munkát – mondta az ünnepséget követő sajtótájékoztatón Marian Majer, a Szlovák Köztársaság honvédelmi minisztériumának államtitkára, aki szerint a kezdeti műveleti képesség elérése okán szervezett ünnepség egyfelől üzenet Oroszországnak, aki ki nem provokált háborút folytat Ukrajna ellen, de üzenet a NATO-nak és a szövetségeseinek is, hogy nem csak elköteleztettek, de felkészültek is vagyunk arra, hogy szükség esetén megvédjük magunkat. Ugyanakkor azt is kiemelte, fontosnak tartja, hogy alkalmazkodjunk az új biztonsági környezethez, mert a jelenlegi helyzet – tette hozzá – nem a nagyobb stabilitás, hanem éppen ellenkező irányba halad. Beszéde végén rámutatott, a folyamat elején járunk és vannak még előttünk újabb mérföldkövek, ám a három ország azon van, hogy ezeket sikeresen elérjük.

Az ünnepségen megtörtént a magyar és a szlovák integrációs erők zászlóátadás-átvétele is, hiszen április 1-jétől az NFIU Magyarország és Szlovákia (NATO Erőket Integráló Elemek)  a HQ MND-C alárendeltségében működnek tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában