Ez lehet az eddigi leghosszabb, dokumentált farkasvándorlás

2023.03.27. 20:00

Tényleg fantasztikus a Fejér vármegyén átvándorolt svájci farkas: már a Dunát is átúszta

A svájci, farkasokat kutató alapítvány ismét hírt adott arról a csodálatos farkasról, akinek az útját jeladóval követik. Svájcból indult, járt a Vértesben, majd átúszta a Dunát, most pedig valahol Egernél tart.

Házi Péter

Illegálisan lelőtték Magyarországon: a bündeni vándorló farkas, M237 halott - írta az állatot hosszú idő óta jeladóval követő csoport Forrás: Gruppe Wolf Schweiz

Amint arról a feol is beszámolt, a svájci Graubünden kantonban született fiatal farkas 2022 júniusában indult útnak, s többszáz kilométeres vándorlás után érkezett meg 2023 február közepén a Vértes hegységbe. Ez a vándorlás lehet a leghitelesebben dokumentált és leghosszabb, jelenleg 1927 kilométernél tartó vándorlás Európában.

Amint a svájci farkasvédő alapítvány friss facebook bejegyzésében beszámolt róla, a fiatal farkas a nagy túra során négy országon keresztül utazott, valamikor februárban lépte át a magyar határt, majd a Vértest és Fejér vármegyét követően Budapest felé vette az irányt. Körülbelül egy hónapjába telt, mire valahogy átvergődött Budán, majd átúszott a Dunán és Pestre érkezett. A bejegyzésben is látható, nyomkövetős térkép szerint jelenleg valahol Egernél tart. és könnyen lehet, hogy a Szlovák határon át elhagyja hazánkat.

Az M237-es túra bemutatja, mennyire alkalmazkodóképesek a farkasok, hiszen a városktól, falvaktól kezdve a magas, olykor 3 ezer méter fölötti hegyeken át sokféle kihívással találkozott, sőt számos folyón, illetve többsávos autópályán is át kellett kelnie.  Vajon hol lesz a végállomás, ahol megtalálja a helyét? Elképesztően izgalmas kérdés!

A svájci szakemberek térképe szerint valahol Egernél tart az állat
Forrás: Gruppe Wolf Schweiz közösségi oldala

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában