Elkezdődött a munka

2023.03.21. 14:00

Teljes erőbedobással takarítanak a leégett fehérvári hajléktalantelepen (videó, galéria)

Kedden kora reggel megkezdődött a Palotavárosi-tavak mögötti leégett hajléktalantelep eltakarítása. A városgondnokság, a Kríziskezelő Központ munkatársai és önkéntes hajléktalanok, környezetvédők összefogásával több konténernyi égett hulladék elszállítása a cél.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Az élet, mondhatni, visszatért a régi kerékvágásba a Hübner lakótelep mögötti erdős területen: a pecások várják a kapást a tavaszias parkban, kutyások, futók kerülik a tavat, a leégett hajléktalantelep szomszédságába pedig visszaköltöztek a sátras, kunyhós életet élő hajlék nélkül élő emberek.

Kedden reggel 7 órakor már konténerek, markoló és szállítóautók, valamint felkészült munkások várták, hogy elkezdhessék a munkát. Ami, körbenézve, igencsak nagy falatnak látszódott: egy égett, korhadt telep maradványai borították a földet vastagon, a kunyhók szenes romjai között pedig mintha megdermedt volna az élet. Konzervek, ruhák, törött tükrök szerteszét, fekete köntösben. Közben pedig itt-ott feltűnt egy jól megtermett patkány, s iramodott is el a vastag szemétkupacok mögött.

Csak kedden öt konténer megtöltését tervezik a takarítás során, ám a munka vélhetően még szerdán is folytatódik, olyan sok a szemét. Ám az itt tapasztalt helyzet még a sokat látott szociális szférát is megdöbbentette. Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője a feol.hu-nak elmondta:

– Mindenképpen szükséges valamit kitalálni arra, hogy a későbbiekben elkerüljük azt, hogy olyan szeméttelep alakuljon ki, mint korábban. Merthogy láthatóan nemcsak a mindennapi élethez szükséges tárgyak, eszközök voltak itt, hanem vélhetően valamiféle gyűjtögetés folyt. A városgondnoksággal egyeztetünk, hogyan lehetne elkerülni a jövőre nézve ezt az állapotot – mondta a központvezető.

A munkálatok tehát még szerdán is tartanak, s vélhetően legalább annyi konténernyi szemetet szállítanak el, mint kedden.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában