Sütöttek, főztek, ettek

2023.03.28. 09:58

Száztíz gombócos káposztát faltak az úrhidaiak

Ismét mennybe ment egy disznó szombaton, hogy finom tányérra való váljon belőle.

Hajdú Marianna

Egy egész hízó került feldolgozásra Úrhidán, amiből a nap végére egy falat sem maradt

Fotó: Müller Alexandra

A rendezvény házigazdája idén is a Barátság Klub volt, Szabó Zoltán vezetésével. A malac szakszerű feldolgozását évek óta Potesz Krisztián vállalja magára és porciózza az adagokat sütni, főzni. Mára a kisujjában van az úrhidai szokás, tudja mi készül évről évre a helyiek és vendégeik számára. Most is egy egész disznó feldolgozása volt a feladat, ahol a klub ügyes segédei is a keze alá dolgoztak a hentesmesternek. Reggelire tradicionálisan sült vér készült. Egy üstben húsleves, egy másikban 110 gombóccal káposzta rotyogott az ebédhez. A frissen sülő pecsenye illatát messzire vitte a lágy szellő, a hurka és a kolbász előételeként. A nap szakácsa – mint minden alkalommal – Sajtosné Rózsika volt. A sok tennivaló között nem maradt segítség nélkül, a kézilányok a nyugdíjas klub menyecskéi közül kerültek ki. 

A malacnak egyetlen porcikája sem maradt estére. A finom falatok eltüntetésében a helyiek mellett a környező települések meghívott egyesületei és cégek képviselői segítettek. 

A disznótor önmagában is nagy munka, de a vendégség utáni takarítás sem kis feladat. Hogy könnyebben menjen a munka, Bátor Zsolti harmonikázott és vele énekelt mindenki, aki a nap folyamán kitartott.

A malacból, hurka, kolbász és pecsenye mellett húsleves és gombócos káposzta is készült
Fotós: Müller Alexandra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában