Sütöttek, főztek, ettek

2023.03.28. 09:58

Száztíz gombócos káposztát faltak az úrhidaiak

Ismét mennybe ment egy disznó szombaton, hogy finom tányérra való váljon belőle.

Hajdú Marianna
Száztíz gombócos káposztát faltak az úrhidaiak

Egy egész hízó került feldolgozásra Úrhidán, amiből a nap végére egy falat sem maradt

Fotó: Müller Alexandra

A rendezvény házigazdája idén is a Barátság Klub volt, Szabó Zoltán vezetésével. A malac szakszerű feldolgozását évek óta Potesz Krisztián vállalja magára és porciózza az adagokat sütni, főzni. Mára a kisujjában van az úrhidai szokás, tudja mi készül évről évre a helyiek és vendégeik számára. Most is egy egész disznó feldolgozása volt a feladat, ahol a klub ügyes segédei is a keze alá dolgoztak a hentesmesternek. Reggelire tradicionálisan sült vér készült. Egy üstben húsleves, egy másikban 110 gombóccal káposzta rotyogott az ebédhez. A frissen sülő pecsenye illatát messzire vitte a lágy szellő, a hurka és a kolbász előételeként. A nap szakácsa – mint minden alkalommal – Sajtosné Rózsika volt. A sok tennivaló között nem maradt segítség nélkül, a kézilányok a nyugdíjas klub menyecskéi közül kerültek ki. 

A malacnak egyetlen porcikája sem maradt estére. A finom falatok eltüntetésében a helyiek mellett a környező települések meghívott egyesületei és cégek képviselői segítettek. 

A disznótor önmagában is nagy munka, de a vendégség utáni takarítás sem kis feladat. Hogy könnyebben menjen a munka, Bátor Zsolti harmonikázott és vele énekelt mindenki, aki a nap folyamán kitartott.

A malacból, hurka, kolbász és pecsenye mellett húsleves és gombócos káposzta is készült
Fotós: Müller Alexandra

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában