Kis település nagy tojása

2023.03.28. 10:00

Strucctojást festettek a csősziek a vármegye tojásfájára

Szolga Szabolcs és családja ajánlotta fel a gigantikumot a település húsvéti tojásának. De honnan került elő az üresen is több mint negyed kilogramm súlyú tollas produktum?

Hajdú Marianna

Tíz évig őrizgették az újjászületett strucctojást, ami valószínűleg a legnagyobb hímes tojás lesz Fejér vármegye tojásfáján

Fotó: Hujber Ferenc

A családfő még tíz évvel ezelőtt kapta a munkahelyén, akkori kolléganője strucc farmjáról érkezett a tojás. A hatalmas tojást aztán otthon óvatosan megfúrták, tartalmát kifújták, amit aztán a család elfogyasztott. Az épen maradt tojás héját eltették azzal a gondolattal, hogy egyszer majd jó lesz valamire. Tíz évig őrizgették épségben az üres strucctojást, amikor 2023-ban jött el azaz “egyszer”. A felhívás megérkezését követően a tojás tulajdonosai azonnal Csősz tojását látták benne a Fejér vármegyei tojás fán lógni. 

A tökéletes épségű tojáshéj Márkus Mártához került, aki remekművet alkotott a 18 centiméter hosszú és 15 centiméter széles strucctojásból, némi akrilfestékkel és hihetetlen kézügyességgel. A zöld alapon megfestett csőszi címer olyannyira tökéletesen van megalkotva a tojás felületén, mintha csak rá nyomtatták volna.

A különleges húsvéti díszt maga Földesi Gábor, Csősz polgármestere vállalta, hogy személyesen szállítja Alsószentivánra. A feladat igazi kihívás, hiszen 

tíz év alatt mennyi minden összetörik egy háztartásban, ezt a tojást pedig gazdái ennyi ideig képesek voltak egyben tartani. A méretes tojást a polgármester vélhetően olyan óvatossággal szállítja majd, minta a koronázási jelvényeket bízták volna a gondjaira. 

Mindemellett a szentivániaknak ideje keresni a megfelelő 2024-es tojásfának valót, készülve a csősziek következő  évi húsvéti tojására. Ugyanis felmerült egy kérdés: ha idén strucctojást küldenek a csősziek a vármegye fájára, akkor jövőre mit hímeznek majd, talán egy csikótojást?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában