Ismert egyházi személy az emlékműnél

2023.03.22. 11:00

Márfi Gyula is emlékezett Helsinki hőseire (galéria, videó)

Újabb nemzeti színű szalaggal díszített koszorú ékesíti a Helsinki olimpia tiszteletére felavatott székesfehérvári emlékművet: ezúttal, kedden délután Márfi Gyula, a közéleti kérdésekről és a világ dolgairól alkotott markáns véleményéről ismert nyugalmazott érsek hajtott fejet az országszerte egyre ismertebbé váló helyszínen.

Tihanyi Tamás

Márfi Gyula nyugalmazott érsek tisztelettel adózott a világraszóló magyar sportsikerek előtt a székesfehérvári emlékműnél. Mellette Kű Lajos, mögöttük Gál László és Takács János

Fotó: Tihanyi Tamás

Az Aranycsapat Alapítvány kezdeményezésére az elmúlt ősszel avattak emlékművet Székesfehérváron az eddigi legnagyszerűbb sportsiker, a tizenhat aranyérmet eredményező Helsinki olimpia hőseinek tiszteletére. Már Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotásának megszületése is jelentős esemény volt, ám Kű Lajos, a korábbi remek labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke nem elégedett meg ennyivel: azt akarja elérni, hogy a magyar sportolók ezután az emlékmű mellett tegyék le olimpiai esküjüket, mielőtt elindulnak az aktuális ötkarikás játékok helyszínére. E célnak pedig további példás életű sportolókat, szakembereket, egyházi méltóságokat kíván megnyerni.

Márfi Gyula nyugalmazott érsek éppen Kű Lajosra mutat… Mellettük Gál László és Takács János a Helsinki olimpia hőseire emlékeztető székesfehérvári alkotásnál
Fotós: Tihanyi Tamás

Az avatás óta elhívta az emlékműhöz Csókay András világhírű idegsebészt, Bodnár András olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót, Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok törvívót, kedden délután pedig a magyar sportot teljes szívvel szerető Márfi Gyula nyugalmazott érsek látogatott el szombathelyi otthonából Székesfehérvárra. A program természetesen a Püspöki Palotában, a székesfehérvári egyházmegye központjában kezdődött, ahol baráti hangulatú beszélgetés alakult ki Spányi Antal megyés püspök és vendégei: Márfi Gyula, Kű Lajos és Gál László alapítványi tag között. Felidéztek néhányat a legnagyobb magyar sportsikerek közül, szóba került Puskás Ferenc és egy sor más legendás sportember, és amint azt mondani szokták, szót ejtettek a világ nagy dolgairól is.  

A program Spányi Antal székesfehérvári megyés püspöknél kezdődött, az asztal mellett helyet foglalt Kű Lajos és Gál László is, ők képviselték az Aranycsapat Alapítványt
Fotós: Tihanyi Tamás

Márfi Gyula nyugalmazott érsek ezután koszorút helyezett el a Helsinki olimpia emlékművénél, majd fejet hajtott a soha nem felejthető sportsikerek székesfehérvári szentélye előtt. (A nyugalmazott érsekkel készült – egyebek mellett a húsvétról, az európai kereszténységet fenyegető veszélyekről, migrációról szóló – interjúnkat rövidesen olvashatják a feol.hu-n.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában