1948-49-es forradalom és szabadságharc

2023.03.15. 15:30

„Közösen, százezren, egy csapatban” – ünnepi megemlékezés a Városházán (galéria, videó)

Habár az időjárási körülmények némileg közbe szóltak és változtatásokat kívántak a március 15-i megemlékezés programsorozatában, nagyon úgy tűnt, hogy ez cseppet sem szegte a megemlékezők kedvét.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ugyan az ünnepi műsor korábban tervezett helyszíne a Városháza előtti tér volt, a szeles időjárás miatt végül március 14-én módosították a programmenetet, így annak nyitóprodukciója, a Vörösmarty Színház Petőfi Rock előadásának részlete a díszteremben volt. A fél órás bemutatót hatalmas vastaps követte, majd elsőként a város polgármestere, Cser-Palkovics András mondott köszöntőt a jelenlévőknek.

 

„A mi feladatunk kedves polgártársaim, hogy közösen, összetartva, a félelemnek és kétségnek ne engedve építkezzünk tovább. Ne hagyjuk, hogy a más társadalmakat sok helyen tépázó konfliktusok befészkeljék magukat a közösségünkbe! Ne engedjük, hogy a mostani gazdasági nehézségek kedvünket, akaratunkat szegjék! Mindaddig ugyanis, amíg a háború nem éri el hazánkat, ameddig békében tudhatjuk az otthonunkat, biztonságban szeretteinket, addig tudunk gyarapodni. Tudunk előre haladni. Közösen, százezren, egy csapatban” – fogalmazott a polgármester.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A városvezető után a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián is megosztotta ünnepi gondolatait. 

„Hol is lehetne az ünneplésre méltóbb helyet találni, mint itt? Nemzeti történelmi fővárosunkban, önökkel együtt, akik mindig példamutatóan járnak elől, ha tisztelegni kell a múltunk előtt. Az emlékezés különösen fontos ma, amikor a szomszédunkban háború pusztít. Amikor félve olvassuk reggelente a hírportálokat, nézzük este a hírműsorokat. Olyan korszakban élünk, amely szorongást, bizonytalanságot és depressziót szül, ha nem kezeljük kellő távolságtartással és bölcsességgel a ránk zúduló információkat. Ám sose felejtsük el, hogy a szabad akarat nevében mi vagyunk az igazi szerkesztői az életünknek. Így csupán rajtunk múlik, hogy mit, s hogyan őrzünk meg emlékezetünkben, merre megyünk tovább a mindennapokban és a jövőben” – mondta az elnök.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

Az ünnepi beszédeket követően az Ady Endre utcában folytatódott tovább a megemlékezés, ahol koszorúkat helyeztek el a Fekete Sas Szálló előtt. A nemzeti ünnep programsorozatának utolsó eseménye pedig egy kiállítás volt, ami bemutatta a Városháza épületének történetét. Ide 12 órától várták az érdeklődőket. 

A Városház térre és Zichy ligetben tervezett programok elmaradtak, ezek egy későbbi időpontban lesznek megtartva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában