Frissen Fejérből

2023.03.29. 13:20

Közel 10 milliárd forint a taneszközfejlesztésre

Átfogó taneszközfejlesztésről számolt be az Oktatási Hivatal március 29-én, szerda reggel a Hotel Magyar Királyban.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A hosszú évekig tartó munka, ötletelés és igyekvés meghozta a gyümölcsét, hiszen több száz újonnan fejlesztett tankönyveket vehetnek birtokba a tanulók és pedagógusok egyaránt. A köznevelésért felelős államtitkár Maruzsa Zoltán elmondta, hogy elnézve az elmúlt 10 évet nagy horderejű strukturális változás ment végbe a tankönyvellátásban. 

– Az elmúlt egy évtizedben közel 10 milliárd forintból támogattuk a tankönyvfejlesztést, melynek egy részét uniós forrás, míg egy másik részét költségvetési forrás térítette. A tankönyvfejlesztést tekintve fontos tudni, hogy a szolgáltatási portfólióban nem csak állami tankönyvek állnak rendelkezésre, hanem magánkiadók által kiadott könyvek is, például a nyelvoktatás területén. Így egy olyan vegyes portfólió jött létre, amelyek a megfelelő tankönyvellátáshoz szükségesek – részletezte az államtitkár. Majd kitért arra, hogy ez a több éve tartó projekt hamarosan zárul, így már arra a tankönyvjegyzékre sem kell sokat várni, amely azokat a tankönyveket tartalmazza, amik idén szeptembertől lesznek elérhetőek az iskolákban.

A Tartalomfejlesztési és Tankönyvkiadási elnökhelyettes, Sipos Imre a projekt lezárása kapcsán visszaemlékezett a legfontosabb mérföldkövekre. Fő feladatukként azt tartotta, hogy olyan tankönyveket, eszközöket fejlesszenek és biztosítsanak, amik megfelelnek az alap- és kerettantervben foglaltaknak. Ezt figyelembe véve több mint 330 közismereti tankönyvet fejlesztettek, valamint a nemzetiségi és sajátos nevelési igényű tankönyvfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektettek. Így a nemzetiségi nevelés oktatás számára 153 taneszközt, míg a sajátos nevelési igényűek számára 253 taneszközt fejlesztettek. 

– Kiemelt területe volt még a projektnek a digitális fejlesztés, azaz a Nemzeti Köznevelési Portál megalkotása és funkcióinkak kidolgozása. A portálon immár több mint 200 tankönyv érhető el, emellett pedig animációk, videók és filmek nézhetők, valamint taneszközök rendelhetők – mondta az elnökhelyettes. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában