Jeles ünnepély

2023.03.13. 17:30

Kis híján kirobbant a fülei forradalom (galéria)

Hétfőn délelőtt a nap is szebben ragyogott a fülei sokadalom feje felett. A Sárréti Tájház udvarán összesereglett kicsik és nagyok hazánk történelmének egyik legjelesebb eseményének ünnepére gyülekeztek. De forradalmat csináltak.

Hajdú Marianna

Az iskolás előadó társulat a 1848-as forradalom mozzanatait hozták el a közönség számára

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Az 1848-as forradalom és az ebből kibontakozó szabadságharc dicső emlékét jöttek megidézni. A márciusi ifjakat, az álmokat és azt a tüzet és elszántságot, ami akkor végigsöpört Európa több országával együtt végül Magyarországon is.

Az ünneplésből mindenki kivette a részét. A Fülemüle Óvoda apróságai a legkisebbek voltak a fellépők között, de a legnagyobb hanggal és lelkesedéssel szavaltak kánonban. Az apró buzgóságok a megemlékezés végéig szorongatták kis kezünkben a papírból készült trikolor virágaikat.

Az óvodai csöppségek nagy lelkesedéssel kezdték az ünnepi műsort
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Az Aranyalma Református Iskola diákcsoportja felelevenítette március 15-e minden mozzanatát a 12 pont megfogalmazásától a Pilvax kávéházi mozzanatokon át a Landerer nyomda lefoglalásáig, megkoronázva Táncsics kiszabadításával.

2023-ban négy új jövevény neve került fel a fülei gólyafára
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Ha a 2023-as márciusi ifjúság nem lett volna elég a forradalom élethű megjelenítésére, az Éltető Napsugár Fülei Nyugdíjas Egyesület kicsit régebb óta ifjú tagjai is csatlakoztak a lázadáshoz. 1848 márciusának idusát megidézve, olyan hévvel szavalták el Petőfi Sándor Nemzeti Dalát, hogyha a XIX. században Magyarországon nem lett volna forradalom, akkor nekik most sikerül kirobbantani.

Két generáció: a padon, akik már megéltek egy-két forradalmat,  az oszlopon a jövő forradalmárjai
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A korosztályokat átívelő ünnepi műsort az emlékezés virágainak elhelyezése követte a tájháztól néhány lépésre található emlékműnél. A koszorúk elhelyezése mellett az ovisok már alig várták, hogy nemzeti színű virágaikat az emlékmű mellé tűzhessék a napsütötte fűbe.

A kedves műsort végül Kiss Róbert, a település polgármestere köszönte meg, felhívva a figyelmet a tájház udvarán álló gólyafára.

Minden évben ez az ünnepi alkalom ad helyet az előző évben született fülei babák neveinek rögzítésére a gólyafán. 2023 márciusában 4 névvel gazdagodott a névsor, amivel a gólyafa négy oldalából az egyik be is telt.

A füleiek így ma azt is elmondhatták: idén ideje lesz lapozni egyet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában