Bűzlő szemét a kukákban

2023.03.03. 18:00

Jelentős különbség van üveg és üveg között

Már több évtizedes múltja van a szelektív hulladékgyűjtésnek a vármegyében, valódi kultúrája még mindig nincs. Nagyobb odafigyelést és mihamarabbi szemléletváltást sürgetnek azok, akik szívügyüknek tekintik a szelektív gyűjtést, illetve a szolgáltatók, akik elvégzik ezt a munkát.

Palocsai Jenő

A törött tükör feldolgozási folyamata is eltér az öblösüvegtől, szóval léte balszerencse az életben és a szelektív tárolóban is

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A szemléletváltásnak nem csak a külön gyűjtés területén kellene bekövetkeznie, hanem az újrahasznosítható anyagok későbbi feldolgozásával kapcsolatban is. Nem ritka például, hogy romlott élelmiszerek vannak a dunsztos üvegekben. Emellett sokan dobnak például síküveget az öblösüveg tárolókba. Megkerestük a két hulladékgazdálkodási céget, hogy mondják el a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tapasztalataikat.  A Depónia már válaszolt (itt olvasható), ugyanakkor a Vertikál Zrt válaszai is sok fontos dologra rávilágítanak.

A Polgárdi székhelyű cégtől megkérdeztük, hogy újrahasznosítás szempontjából mi a leglényegesebb különbség a sík és az öblös üveg között? A Vertikál nevében Veisengruber Kitti kommunikációs ügyintéző válaszolt: - A sík és az öblös üveg előállításából keletkezően az újrahasznosítás szempontjából is nagy különbségek vannak. A sík üveg gyártása során körülbelül 1000°C hőmérsékletű olvadékot a kazánból egyenletesen öntik kémiailag ellenőrzött körülmények között egy sekély ónfürdőbe. Az üvegalapanyag úszik az ónon, kiterjed és egyenletes felületű lesz. Az üveglap vastagságát a szilárduló üvegszalag húzásának sebességével változtatják. Hőkezelés, pontosabban ellenőrzött hűtés után az üveglap felhasználható. Ezzel szemben az öblös üveg előállítása úgy történik, hogy a palackfúvó automata szinte szemvillanás alatt alakítja át palackká a nagy izzó üvegolvadék cseppet. Az olvadékból szerszámok emelik ki és vágják le a megfelelő nagyságú darabokat, majd fém karok vezetik az izzó anyagot a megfelelő alakú formába. Ott levegőbefúvatással a fehéren izzó olvadékgömb üvegbuborékká fúvódik, felveszi az öntőforma alakját, majd lassan kihűl és ugyanakkor megkeményedik. 

A síküveg is elhelyezhető a hulladékudvarokban, nem érdemes sem a szelektív gyűjtőbe, sem a rossz szomszéd elleni kerítésbe állítani
Fotós: Palocsai Jenő/ FMH

Mint megtudtuk, a sík üvegek sokkal ellenállóbbak a környezet hatásaira, mint az öblös üvegek, ezáltal az újrahasznosítás során is más technológiákat kell alkalmazni és más és más területen kerülnek újrahasznosításra ezen üvegek. 

-A sík üvegek újrahasznosítását követően átlagosan újra sík üvegeket, üvegtéglákat, napelemeket állítanak elő, míg az öblösüvegeket akár 60 alkalommal is újra lehet tölteni. Amennyiben az öblösüvegek összetörnek és úgy kerülnek a hasznosítóhoz, úgy a törött darabokból üvegcserép készül, amivel mind az üveggyárak mind pedig a környezetvédelem jelentős előnyöket élvez, hiszen egyrészről energiát spórol meg az új üveg előállításakor, (hiszen 1300 helyett 900°C kell az olvasztókemencében), másrészt az üveggyártáshoz szükséges alapanyagokat, így például a kvarchomokot, a mészkövet teljes mértékben helyettesíti. Arról nem is beszélve, hogy közben csökkennek a környezeti terhek és a CO2 kibocsátás- fogalmazott Veisengruber Kitti. 

A Vertikáltól azt is kérdeztük, hogy mennyire jellemző, hogy kompót, befőtt, savanyúság, megforrott étellel teli üvegek vannak a szelektív gyűjtőkben? A társaság kommunikációs ügyintézője azt felelte: -Minden évben a szelektív gyűjtési tájékoztatójában felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szelektív gyűjtő edényzet csak kimosott tiszta szelektív csomagolási hulladékokat tartalmazhat. Azonban a tapasztalatok alapján a tavaszi nagytakarítások alkalmával egy-egy töltött üveget is elhelyeznek. – 

 Teljesen a logikával és az elvvel szembe megy, amikor valaki ételt vagy síküveget helyez az öblösüveg gyűjtőbe, különösen, ha valaki nem egy-egy darabot dob valamelyikből az edénybe, hanem nagyobb mennyiséget. Feltettük a kérdést, hogy ha valaki ilyet lát, tapasztal, kihez tartozik az ügy, vagyis, ha valakit tetten érnek, ilyen szemét lerakása során, kinek kell szólni? 

A Vertikál válaszában ez áll: - Amennyiben a sík üveg illegálisan kerül elhelyezésre a környezetben, úgy a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Hatóságot kell értesíteni, pontos címmegjelöléssel és a hulladék fajtájának leírásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában