Értelmetlen öldöklés

2023.03.17. 17:00

Fejet hajtanak az áldozatok emléke előtt Kápolnapusztán

Megemlékezést tartanak március 18-án, szombaton délelőtt 10 órakor Kápolnapusztán. A Vérteserdő Zrt. és Gánt Község Önkormányzata szervezésében tartott eseményen beszédek hangzanak el a vezetők részéről és koszorú kerül a kegyetlenül kioltott életekre, vagyis a teljes férfilakosságra emlékezve.

Palocsai Jenő

Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

Egy apró, senkinek sem ártó, a világtól teljesen elzárt falu volt Kápolnapuszta, ezért is lehetett az, hogy néhány háza és kicsivel több, mint félszáz lakosa nem tűnt fel sokáig senkinek. Békésen éltek és dolgoztak és már majdnem véget ért a második világháború, amikor rájuk bukkant a balszerencse, vagy ami talán még annál is rosszabb, az orosz partizánok csapata. Kegyetlenkedéseiket nem tűrték a helyiek, bejelentették őket a Gánti Községházán. A hivatalból kiérkező csendőrök és a partizánok összeütközésében többen is életüket vesztették. A túlélő partizánok közül azonban volt, akinek sikerült megszökni a fogságból. Így történt, hogy az előre nyomuló szovjetek egyik zászlóalját bevezették a településre, akik bosszúból minden 15 feletti kápolnapusztai férfi lakost kivégeztek 1945. március 16-án.

A falu azóta eltűnt, a legtovább kitartó házak is lassan az enyészetté válnak, de az ártatlanok szenvedéseit, az örök tanulságot nem hagyják feledni. Ezért lesz Gánt-Kápolnapuszta (GPS: 47,396149; 18,357964) kis temetőjénél megemlékezés szombaton délelőtt 10 órai kezdettel.

Először köszöntőt mond Macsek Lajos, vezérigazgató, Vérteserdő Zrt vezetője, majd Krausz János, Gánt polgármestere, illetve Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az elhunytakért Gerendai Sándor, a Székesfehérvári Egyházmegye esperese mond imát, majd koszorúzás zárja a szomorú eseményt a Vértes mélyén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában