Múltidéző

2023.03.20. 15:00

Fejér évfordulós emlékei március 20-án

Héjj Vivien

Kedvezményesen üdülhetett a fiatalság

Nyolcvanezer fiatal üdüléséhez nyújtott kedvezményt az Országos Ifjúságpolitikai és Oktatási Tanács 1973-ban. Az előző évben már megkedvelt kemping-akciót az évben továbbfejlesztették: 25 ezer csekkfüzet talált gazdára az ifjúsági klubok segítségével.

A füzet az 50 százalékos utazási kedvezményen kívül arra is feljogosította tulajdonosát, hogy hat éjszakára szállást kapjon az ország bármelyik kempingtáborában vagy Express üdülőjében.

Vetik a borsót és az árpát

„A hét derekán ismét felmelegedett a levegő, s a talajhőmérséklet is, így további mezőgazdasági nagyüzemekben kezdték el a borsó és a tavaszi árpa vetését” – hozta a hírt a Fejér Megyei Hírlap 1973. március 20-án.

Ekkor a Mezőfalva határában dolgozó munkagépek már az utolsó fordulókat rótták. Összesen 205 hektár borsót vetettek akkoriban. Ugyanekkor már az alapi határban is felzúgtak a gépek motorjai: itt 340 hektáron zöldborsó, 250 hektáron fajtaborsó került a földbe, további 100 hektáron pedig paradicsomot ültettek. Mivel a korábbi évben a cukorrépa – alacsony cukortartalma miatt – veszteségesnek bizonyult, annak területét jelentősen csökkentették.

Nyílik az első forintos kaszinó

„Fehérváron nyílik meg április másodikán az ország első forintos játékkaszinója.” – olvashatták lapunk címoldalán három évtizeddel ezelőtt. A játékszalon a Magyar Király szállodában kapott helyet, írásunk megjelenésekor már javában zajlottak a nyitáshoz szükséges felújítási, átalakítási munkálatok.

Az üzemeltető cég ügyvezetője mindenkit megnyugtatott: a kaszinóban nem cél a vendégek kifosztása, sőt, aki túlságosan belevadul a játékba, akin látszik, hogy a házát is föltenné egyetlen lapra, azt időben fölállítják az asztaltól. Az addigi tapasztalatok azt mutatták, egy vendég átlagosan egy este alatt 70 márkát költött a kaszinóban, ami nem számított kirívóan magas összegnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában