Múltidéző

2023.03.22. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Káldor András

Figyelmetlen közlekedés
Felcsút belterületén tehergépkocsival közlekedett Darabos János csákvári lakos. Utána, vele egy irányba haladt a bicskei Máté Lajos motorkerékpárral, Máté előzés közben nekiment az előtte lévő járműnek, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az eddigi vizsgálatok szerint a történtekért mindketten felelősek. Darabos balra kanyarodás előtt nem győződött meg arról, hogy a mögötte jövő motoros nem kezdett-e előzésbe, Máté pedig előzéskor nem adott hangjelzést. – írta a Fejér Megyei Hírlap 1966. március 22-én.

Törvénykezés
Hatóság elleni erőszak vétségével terhelve került Kocsis József 22 éves jenői legény a helybeli királyi törvényszék vádlottak padjára. Kocsis a múlt év március 5-én legénytársaival együtt mulatott Drexler Ferenc ottani korcsmájában, hol azonban a legények nemsokára valami csekélységen, mint az már ilyen esetekben történni szokott, hajba kaptak s a vendéglő többi vendégeinek nyugalmát háborgatták. A veszekedőket Rajcsányi István községi éjjeliőr, ki ekkor a korcsmában volt, csendre intette, azonban vesztére, mert alig hogy szavai elhangzottak, Kocsis József egy hatalmas pofonnal taksálta meg az őket csendre intő hatósági közeget, kit ez által hivatalos működésében is megakadályozott. A bíróság ez ügyben a következőkép alakult meg: elnök: Kecán Izidor, szavazó bírák voltak: Tömöry József és Siposs Sándor, jegyző: Wallner Jenő. Vádlott Kocsis József nagymérvű ittasságát hozta fel okul a cselekmény elkövetésére, a nagyszámú beidézett tanúk azonban azt mondják, hogy Kocsis a tett elkövetésekor nem volt oly részeg, miszerint ne tudta volna, hogy mit cselekszik. A bíróság ezek alapján bűnösnek mondta ki Kocsis Józsefet a btk. 165. §-ába ütköző hatóság elleni erőszak vétsége miatt s azért őt 14 napi fogházra ítélte, melyben úgy az elitélt, mint a királyi ügyész megnyugodtak. – jelent meg a Székesfehérvár és Vidéke 1906. március 22-i számában.

Megvadult ló
Crenneville gróf, dzsidáskapítány egylovas gigje a Zichyliget mellett levő Szentháromság szobor előtt valamitől megbokrosodott, s miután senki sem őrizte, őrült vágtatásban a ligetsoron végig a honvédlaktanya felé száguldott, melynek közelében egy szembe jövő dzsidás katona elfogta, s megfékezte. – tájékoztatott a Székesfehérvári Hírlap 1896. március 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában