Múltidéző

2023.03.03. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Horváth-Buthy Lilla

Ki a kicsit nem becsüli
„Betörtek a móri ÁFÉSZ-áruházba tavaly október 20- án. A tettes tetőbontás útján hatolt be az épületbe, felfedezte a páncélszekrényt, rövid keresés után rábukkant annak a kulcsára is, kinyitotta a páncélszekrényt, kivette a benne levő két pénzeskazettát” – pörgette le a filmbe illő képsorokat a Hírlap szerzője 1973-ban ezen a napon, ugyanis büntetőjogi aktualitása volt ekkor az októberi eseményfolyamnak. Mint írta, az apró nem kellett a finnyás betörőnek… „Az egyikben talált 7900 forint papírpénzt magával vitte, a másikban levő 1356 forint váltópénzt azonban otthagyta.” „Mint a nyomozás megállapította, a tettes K. János 25 éves szekszárdi lakos volt, aki október 18-án rokonlátogatásra érkezett Mórra. Alapos terepszemlét tartott a nagyközségben s miután megfelelően kikémlelte a »terepet«, elkövette a betörést. A fiatalember különben büntetlen előéletű volt. Augusztus óta nem dolgozott, s a betörés útján próbált pénzhez jutni. A Székesfehérvári Megyei Bíróság fellebbezési tanácsa elutasította a vádlott enyhítést kérő perorvoslatát, s így a vele szemben kiszabott kétévi szabadságvesztés, valamint a közügyektől való háromévi eltiltás jogerőssé vált” – tudósított az újság 50 éve.

Kinőttek a földből
Gregority Antal fotójával jelent meg egy összesítés, majd egy aktuális hír 1983-ban ezen a napon: „az építkezés ütemének jelenlegi állása szerint jövő év szeptember 1-jétől, minden valószínűség szerint, megkezdődhet a tanítás az új dunaújvárosi általános iskolában” – írta az újságíró, előtte pedig így összegzett: „Az elmúlt tervidőszakban Fejér megyében 337 iskolai tanterem épült, ami 16 új általános iskolának felel meg. Az elkészült iskolák közül 10 épült clasp technológia alapján. Mindez lehetővé tette, hogy a megye 53 ezer általános iskolás kisdiákjának 91 százaléka egy műszakos rendszerben tanuljon.” A cikkből kiderül továbbá, a dunaújvárosi iskolát 16 tantermesre tervezték, és úgynevezett BVM-TIP-technológiával építik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában