Múltidéző

2023.03.02. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Németh Krisztián

Szélfútta bürokrácia, „fetrengő” Wartburg 
1973 tavaszán szélrohamok borzolták Székesfehérvárt. „Megtermett felnőttek, nekifeküdve a szélnek járják az utcát” – írja a március 2-i tudósítás. A krónikás azt is felidézi, hogy meglett idős urak, és nénik közül sokan kövekkel rakták meg zsebüket, hogy ellent tudjanak állni a szélrohamoknak. De a papír! Azt bizony könnyen felemeli az orkán! Történt, hogy a Mészöly Géza utcában egy teherautóról nagy köteg űrlapot sodort le a szél, ami aztán beterítette a környéket. Ugyanebben az időben az Enyingen heverő Wartburgot nem a szél borította fel. Az elhagyatott járművet előbb ismeretlenek felborították, majd jó szándékú anonimek a talpára állították.

Az egymilliomodik néző a Vörösmarty Színházban 
Egy herendi porcelán műremek hirdette 50 esztendővel ezelőtt, hogy az 1960-as években romjaiból újjáépített Vörösmarty Színház egymilliomodik látogatóját fogadta a közönség soraiban. A díszes váza egy hétfői előadáson talált gazdára – arról nem szól a fáma, mit játszott aznap a teátrum. A herendi váza Kőhidi Lászlóhoz, az Építőipari Vállalat szakszervezeti bizottságának agitációs és propagandafelelőséhez került, egy színházbérlettel együtt. Az 1973-as híradás hozzáteszi: „a véletlenek nem vaktában munkálkodnak, hiszen a színház egyik legjobb bérletese az Építőipari Vállalat, amely évente mintegy 100 bérletet vásárol.

Vasas–Vidi, amit 10 ezer néző előtt játszottak 
A manapság az NB I-ben a kiesési rangadó szintjére süllyedő párosítás 1973. március 5-én, szinte napra pontosan 50 esztendeje egész más hangulatban telt a Fáy utcában, mint most hétvégén fog Sóstón. Az erősödő Videoton abban a szezonban az 5. lett, amivel kivívta a nemzetközi indulást, a Vasas pedig bronzérmes. Sok fehérvári öröm nem volt abban a derbiben. Az angyalföldiek –soraikban Komjáti Andrással, a Puskás Akadémia tanácsadójával – 3-0-ra verték a Karsai és Hartyáni nélkül felálló Vidit. „Hiányzott a középpályás játék” – mondta Kovács Ferenc vezetőedző. A VAR sem jött volna rosszul: a Vasas első gólját kezezés és lesállás előzte meg…
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában