Utánajártunk

2023.03.23. 10:00

Ezért fontos a gallyazás a villanyvezetékek környékén

Több vidéki településen is ismerős és – valljuk be – elég bosszantó jelenség, hogy már egy kisebb szél idején is áramszünet lép fel. Nem órákra megy el az áram, csak néhány pillanatra, vagy percre, de nyilván ez is okozhat otthon számos problémát. A feol.hu megkérdezte az áramszolgáltatót, miért nem bírják a villanyvezetékek a szelet?

Borsányi Bea

a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak kell gondozniuk

Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Hogy csak az idei év elejét és néhány helyet említsük: Iszkaszentgyörgyön, Gánton és Pátkán is panaszkodtak az ott élők, hogy szeles időben rendszeresek az áramkimaradások. Tegyük hozzá: nem a viharos erejű szélre, hanem az attól enyhébbre gondoltak. Mi volt ezeknek az oka, illetve hogyan kerülhetjük el a szeles idő esetén az áramszüneteket? – tettük fel a kérdést az E.ON Hungária Zrt-nek.

„A jelenségek, amelyekről ír, nem összefüggő és egyetlen okra visszavezethető események, hanem különálló, más-más okból előforduló esetek, elvétve hasonlóság azonban van közöttük.” – áll a szolgáltató írásban megküldött válaszában. Mint kiderült, Iszkaszentgyörgyön január 10-én tapasztalhattak a lakók egészen rövid, egy másodperces áramszünetet, mely a védelmi működés következtében rögtön megszűnt, és ezt követően minden háztartásban helyreállt az áramszolgáltatás. Ezt az egy másodperces kimaradást a viharos szél okozhatta. Szeles időben jellemzően faág csapódik a villanyvezetékhez, ami áramkimaradást okoz. Ezen kívül – írta az E.ON - a településen február 6-án volt a rendkívüli időjárás miatt egy rövid áramszünetet okozó meghibásodás. 

Gántot az elmúlt három hónapban több középfeszültségű áramkimaradás is érintette. A február 4-5-i extrém viharos hétvégén és a március 11-i, szintén viharos, szeles időjárású szombaton tapasztalhattak a lakók áramkimaradást, melyet vezetékszakadás és a hálózatra rádőlő fa okozott. A március 15-én este bekövetkezett áramkimaradásnak azonban más oka volt: egy külterületen lévő, nem az E.ON tulajdonban álló hálózatszakaszon bekövetkező hiba, ami miatt 364 háztartás maradt – pont az esti időszakban - órákra áram nélkül. A javítási munkát nehezítette, hogy a hiba egy gépjárművel nehezen megközelíthető szakaszon következett be. Ez a hiba egyébként Oroszlányon, Csákvár külterületén, valamint Pusztavámon is áramszünetet okozott.

Pátkán az iszkaszentgyörgyihez hasonló okból érzékelhettek pillanatnyi áramkimaradást a háztartásokban február 4-én és március 10-én. Mindkét esetben a védelmi automatika hibátlanul működött, és egy másodpercen belül helyreállt az áramszolgáltatás. 

Az E.ON szerint tehát nem tömeges jelenségről van szó, ám ezek az esetek is felhívják a figyelmet a gallyazás elvégzésének fontosságára. „Fontos tudni, hogy a törvényi szabályozás szerint a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak (önkormányzatoknak vagy magánszemélyeknek) kell rendszeresen gondoznia. Erre minden évben, a kerti munkák indulásakor is felhívjuk a figyelmet. Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság, valamint a folyamatos áramellátás feltételeinek megteremtése kötelességünk.” – olvasható a szolgáltató válaszában, amiben azt is leírták, hogy az E.ON tél végén és kora tavasszal folyamatosan végzi a 20kV-os közép- és a 0,4kV-os kisfeszültségű hálózatának gallyazását. 

Nem árt tehát nekünk is odafigyelnünk: ha egy fa olyan magas, hogy a hálózat közelébe ér, ágai viharos szél esetén a villanyvezetékekhez csapódhatnak vagy abba belenőhetnek, akkor azt vissza kell vágnunk, nem csak utcafronton, de akár telekhatáron belül is. Ezzel elejét vehetjük a rövid áramkieséseknek is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában