Hiába a generációs különbség, egy nyelvet beszélnek

2023.03.03. 14:00

Csillagok között Berger Hanna Sárával és Farkas Bertalannal (Videóval)

Kibővített taggyűlését tartott csütörtökön a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület Csillagok között címmel. A rendezvényen előadott a Teleki Blanka Gimnázium szupertehetsége, Fehérvár büszkesége, Berger Hanna Sára, aki egyedi előadásmódjával  még  az első magyar űrhajóst, Farkas Berci bácsit is lenyűgözte.

Kecskés Zoltán

Berger Hanna Sára és Farkas Bertalan volt a vendége a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület rendezvényének.

Fotó: Fehér Gábor

A Hiemer-ház házasságkötő termében egy gombostűt sem lehetett leejteni már negyed órával a kezdés előtt sem, annyian voltak kíváncsiak Farkas Bertalanra – az idősebbeknek Berci, a fiatalabbaknak dandártábornok úr – az első és egyelőre utolsó magyar űrhajósra. Telefon érkezik, kisebb dugó van a városban, egy kis türelmet kér a dandártábornok úr, kapjuk a hírt Vitéz Krisztiántól, a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület elnökségi tagjától. Semmi gond, addig alkalmunk nyílik körülnézni ebben az impozáns teremben. 

Időközben megérkezik Farkas Bertalan is, leküzdve a forgalmi dugót, a Székesfehérvári Rotary Klubot képviselő Strasszer Krisztina társaságában. Helyet foglalnak, majd az esemény moderátora, Vitéz Krisztián bemutatja a rendezvény illusztris vendégeit és színpadra szólítja a Teleki Blanka Gimnázium 11. osztályos tanulóját, Berger Hanna Sára csillagász tanulót, aki a nyáron megjárta a Portói Egyetem Asztrofizikai Tanszéke által szervezett AstroCampet kurzusát. A háromhetes nemzetközi csillagászati táborba 45 országból mindösszesen 10 diák került be.

Kérdés-felelet Berger Hanna Sárával (k) és Farkas Bertalannal (j). Az érdeklődők kérdéseit az esemény moderátora, Vitéz Krisztián (b) tette fel. 
Fotós: Kecskés Zoltán

Berger Hanna Sára inspiráló élményekben gazdag tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal. Szóba került  a sokak által ismert ikerparadoxon, a gravitációs vonzás, valamint a galaxisok keletkezése és fejlődése is. Természetesen a kurzusok mellett egyéb más kísérő programok is voltak: sütöttek, főztek, szemetet szedtek, madáretetőket készítettek, sőt még az idősek otthonába is ellátogattak. A tábornak tétje is volt. A tíz résztvevő közül két embert is kiválasztottak a szervezők – köztük a fehérvári hölgyet – akik tudásukkal és elkötelezettségükkel újabb szakmai gyakorlattal gazdagodhatnak idén júliusban. Előadásából az is kiderült, hogy már gyerekkorában elhatározta, hogy csillagász lesz és tudatosan halad ezen az úton. Az érettségi után a Müncheni Műszaki Egyetemen, vagy a Delfti Műszaki Egyetemen szeretne űrmérnöki tanulmányokat folytatni.

Farkas Bertalan egyértelmű választ adott a „Mikor lesz már második magyar űrhajós?"  firtató kérdésre.

A csillagász tanuló beszámolóját élvezettel hallgatta Berci bácsi (1980. május 26. és június 3. között töltött egy hetet a világűrben), aki elismerően beszélt Berger Hanna Sáráról, eredményeiről, fantasztikus előadásáról.  Viccesen meg is jegyezte, hogy csupán egyetlen dolog fájt neki, hogy amikor a jövőjéről beszélt Hanna, azt mondta, hogy nem akar űrhajós lenni, inkább űrmérnök. Ajándékként egy olyan fényképet adott át a tinédzsernek, amelyen olyan emberek vannak, akik megjárták a világűrt. Jó volt tanúja lenni annak, hogy bár évek számában hatalmas a különbség a két vendég között, mégis az összhang az elejétől kezdve jelen volt. A tudomány és a csillagászat iránti szenvedélyük, szeretetük összekötötte őket. Az egykori űrhajós szólt arról is, hogy a tavalyi évben alakult meg a Magyar Űrtevékenységet Támogató Egyesület, melynek céljai között szerepel a fiatal tehetségek felkarolása, ennek okán pedig űrkutatással foglalkozó országos versenyt is indítanak majd a középiskolák bevonásával. 

Farkas Bertalan egyértelmű választ adott a „Mikor lesz már második magyar űrhajós?" firtató kérdésre is. – Jósolni nem szoktam, de ebben a pillanatban úgy gondolom, hogy 2025 környékén. Igen, az évtized közepe táján meglesz a második magyar űrhajós – mondta, hozzátéve, hogy a kiválasztottak között férfiak szerepelnek, de ő örülne, ha megélné az első magyar űrhajósnő küldetését is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában