Fejlesztés

2023.03.17. 07:00

Az iskola tetőfelújítását ünnepelték Rácalmáson

Az elmúlt évben Rácalmáson nagyszabású iskolai felújítási beruházás indult, azzal a céllal, hogy a települések diákjainak és pedagógusaiknak körülményei javuljanak- hangzott el sok más mellett csütörtökön délután. Ugyanis a rácalmási iskola tetőszerkezete mintegy 231 millió forintos forrásból újult meg, amelynek átadási ceremóniájára került sor. Ugyanakkor a jelenlévők egy nem várt jó hírnek is örülhettek.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Mint arról lapunkból már korábban értesülhettek, tavaly februárban meglehetősen felbolydult a rácalmási iskola élete. A tetőszerkezet egyedi kialakítása miatt ugyanis a szélsőséges időjárási viszonyok nagy károkat okoztak az épületben évekkel ezelőtt.

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az erős szélben a cserepek elmozdultak, eltörtek, ennek következtében a beázások miatt a faszerkezet több helyen megsérült. A tetőtéri négy tanterem mennyezete megrepedezett. Emiatt a szakemberek tanításra alkalmatlannak nyilvánították az intézmény második emeletén, a tetőtérben kialakított tantermeit. Négy osztály elhelyezéséről kellett gondoskodni. Két másodikos osztály átköltözött az önkormányzat segítségével a művelődési házba, a másik két felsős osztály pedig óráról órára az úgynevezett költöző osztályok helyét vette át, vagyis vándoroltak az iskola tantermeiben. Ezt követően az iskola tetőszerkezetének felújítását a Dunaújvárosi Tankerületi Központ saját forrásból megkezdte.

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az átadó ünnepség szalagátvágási ceremóniáján részt vett Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Schrick István polgármester, Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója, és Nagy László, a kivitelező Szegletkő Kft. ügyvezetője.
Ezt követően elsőként Molnár.  Krisztián mondott beszédet.

– A térség látványosan fejlődik. De nincs az a jó, amit ne lehetne fejleszteni. Különösen ha a gyerekek elhelyezéséről, tanulmányairól van szó. A Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola mintegy 231 millió forintos felújítása során megújult a főépület feletti tetőszerkezet, megjavították a beázott tantermek sérült álmennyezetét, valamint kicserélték a tetőgerincen lévő bevilágító ablakokat és a bejárati homlokzaton lévő ablakot is. Köszönet Magyarország Kormányának támogatásáért, amelynek köszönhetően száz százalékban hazai forrásból valósult meg a fejlesztés.

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Mészáros Lajos ország­gyűlési képviselő a következőket mondta el:
– A Makovecz stílusú tető cseréje már évek óta fontos kérdés volt, mert az időjárás nagy károkat okozott benne és több helyen is beázott az épület. A látványos építészeti megoldások külön kihívást jelentettek a kivitelezőknek, akiknek gratulálok a munkájukhoz. Csak úgy mint Rácalmásnak a szép, felújított intézményhez, és örülök, hogy méltó környezetet sikerült biztosítani az itt folyó magas színvonalú szakmai munkához.

Schrick István Rácalmás polgármestere örömét fejezte ki és köszönetet mondott a tankerületnek, és a kormánynak a segítségért. Mint elmondta a felújítás nagy kihívás volt, de most minden a helyére került. Mert az egyik, ha nem a legfontosabb intézmény Rácalmáson az iskola. Hiszen a legfrissebb adatok alapján a településnek 5025 lakosa van, amely néhány év alatt  több mint 1000 fővel növekedett, amely örömteli ugyanakkor feladat is az intézmények számára.

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezután Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója szólt a létesítmény megújulásának jelentőségéről és köszönetét fejezte ki a helyi önkormányzatnak az együttműködésért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában