Frissen Fejérből

2023.03.20. 16:00

A tavasz legszebb "fekete özvegyei" így hirdetik a tavaszt a Pákozdi Pagonyban

Két igen "mérges" és "gyászos”, mégis csodálatos élőlényt is mutatunk most a Pákozdi Pagonyból, amelyek ezekben a napokban hozzák a tavasz hírét: így ragyog teljes pompájában a fekete kökörcsin s "éledezik" a közönséges nünüke!

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Teljes pompájában virágzik márciusban a Mészeg-hegy emblematikus növényfaja, a fekete – vagy feketéllő – kökörcsin. Pompázatos lilás-fekete virága és hófehér "bundája” csodálatos különlegesség a rikító tavaszi virágok között. 

Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

A képen látható, Magyarországon védett növényt a Pákozdi Pagony őrzi, de megtalálható a Mészeg-hegy számos pontján, illetve Fejér megye több kirándulóhelyén is. A boglárkafélék családjába tartozik a fekete kökörcsin, melynek minden része mérgező! 

Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

De nemcsak ezért nem érdemes leszedni (mindamellett, hogy védett és természetvédelmi értéke szálanként 10 ezer forint), de azért sem, mert letépve nagyon hamar elhervad, nem bírja a gyökerei nélkül. Ám a szakértők szerint gyökerestül sem érdemes kiásni – ha valaki a kertjébe szeretné hazavinni –, mert az átültetést sem viseli el. Így hát jobban tesszük, ha élőhelyén gyönyörködünk benne!

Fotós: S Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

Így tesz a tavasz másik előhírnöke, a közönséges nünüke is, melyet a tavasz első apró "tehenének" is becéznek. E bogárka szintén mélyfeketés-lilás árnyalatú és szintén a Pákozdi Pagonyban hirdeti a tavasz érkezését. A véletlen összesodorta e két "gyászos" szépséget, és bizony az olvasható róla, hogy ő is épp olyan kis mérges, mint a kökörcsin. Ugyanis ha támadás éri, olajos, sárga folyadékot bocsát ki, amely szintén mérgező.

Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában