Frissen Fejérből

2023.03.02. 12:10

A robotok köztünk élnek? Fehérvári konferencia a jövő és a ma tudományáról

Meghallotta az idők szavát, ezért „A robotika helye és szerepe a felsőoktatásban” címmel konferenciát szervezett Székesfehérváron az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. Neves előadók tartottak előadásokat a témában.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Izgalmas a téma – szögezte le Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere csütörtökön délelőtt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának konferenciáján, mely „A robotika helye és szerepe a felsőoktatásban” címet kapta.

– Széles kérdéskör ez, melynek sok társadalmi vetülete is van – hiszen  a robotokkal együtt kell élnünk, együtt kell dolgoznunk, képességeket, készségeket kell alakítanunk, s egyáltalán: meg kell szoknunk egymást – nem csak a gazdaság területén, de az élet minden szegmensében. Ezért nagy a felelősség, hiszen a mai fiatalokat már olyan képességekkel kell felruháznunk, készségeiket úgy kell fejleszteni, hogy ők már ebben a világban fognak felnőni, majd dolgozni, s megtalálni saját boldogulásukat – szakmai értelemben és egzisztenciálisan egyaránt.

Ez különösen igaz egy olyan városban, ahol ez már nem a jövő, hanem nagyon is a jelen – tette hozzá a polgármester, utalva Székesfehérvár azon együttműködéseire, melyet a robotika területén már rég megkötött az egyetem és a vállalkozói szektor. Megemlítette ebben a körben az Alba Innovár Digitális Élményközpontot, a Titkok Házát, az Okos Tanterem Programot, valamint a felnőttképzés lehetőségeit.

Galambos Péter, az Egyetemi Kutató- és Innovációs Központ (EKIK) főigazgató-helyettese a robotikára holisztikus szemlélettel tekint, tudtuk meg köszöntőjéből:

Fotós: Nagy Norbert / FMH

- A robot, legyen az akár egy robotkar, mobil robot vagy bármilyen megvalósulása ennek az egyre kiterjedtebb fogalomnak, lényegében a legkompaktabb olyan dolog, amelyben a gépészmérnöki tudományok, a villamosmérnöki tudományok, az informatika, az adattudomány, azaz mesterséges intelligencia egy egységben jelenik meg. Ezt a tudományos-műszaki irányt, melyet robotikának nevezünk, egységesen érdemes megközelítenünk. S ha megnézzük az Óbudai Egyetemet, láthatjuk: van gépészmérnöki, villamosmérnöki és informatikai kara, továbbá van egy székesfehérvári kampusza, ahol mind a három tudomány, technikai terület megjelenik – s a robotika, mint külön fejlesztési, oktatási és tudományos ág működik, ezen keretek között.

Már több mint 10 éve létezik az egyetemen a Bejczy Antal Robottechnikai Központ, amely kifejezetten a robotikai kutatás-fejlesztésekkel kapcsolatos tevékenységekre koncentrál, s nem sokkal később létrejött Székesfehérváron egy robottechnikai képzési központ, amely országosan is kiemelkedő eszközparkkal támogatja az ipari szakemberek képzését a robotika és folyamat-automatizálás területén. E két központra utalva a főigazgató-helyettes azt mondta: ez a két erőforrás kiegészíti egymást, hiszen egyikben a képzés, másikban a kutatás-fejlesztés tudományos vonulata erősebb.    

Györök György professzor, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja kiemelte: a talán még meg sem fogalmazott ipari kérdésekre, robottechnikai alkalmazásokra műszaki karként jó válaszokat kell adni. Ilyen válasz volt a robottechnikai képzés indítása is az egyetemen.

- Kollégáimnak köszönhetően ez egy sikertörténet, remek olyan labor jöhetett létre az önkormányzat segítségével, amely a nagybetűs robottechnikai műhely fogalmán is túlmutat.

A csütörtöki konferencia éppen ezért arról is szólt, hogy az iparban már meglevő jó pozíciókat erősítsék, hangsúlyozzák az egyetem szolgáltató jellegét, keressék az ipari kapcsolatokat és persze ajánlják az egyetemi lehetőségeket. Az érdeklődők meghallgathatták Galambos Péter előadását a robotika szerepéről és jövőjéről az agrár- és az egészségiparban. Széll Károly egyetemi docens az intelligens gyártáshoz kapcsolódó, székesfehérvári kutatás-fejlesztési és hallgatói projekteket, Szilágyi Zoltán mesteroktató pedig az ipari robotizálási szakirányú továbbképzéseket mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában