Megemlékezés az altemplomban

2023.03.30. 18:52

A legismertebb magyar születésnapja (galéria, videó)

A máig legismertebb magyar, Puskás Ferenc születésnapján emlékeztek az Aranycsapat kapitányának nagyszerű, példaértékű életére, futballsikereire és emberségére tisztelői a Szent István Bazilikában.

Tihanyi Tamás

A Magyar Örökség-díjas Döbrentei Kornél író (balról az első) Kásler Miklós orvosprofesszorral beszélget a megemlékezés kezdetére várva

Fotó: Tihanyi Tamás

Puskás Öcsi 96 éves lenne április 1-én, de nagyon nem szerette azon a napon, „bolondok napján” tartani a születésnapját. Tudták ezt róla, ezért barátai és tisztelői mindig korábban köszöntötték fel őt. E hagyományra ügyelve gyülekeztek össze a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány meghívásának eleget téve a résztvevők csütörtökön délután a fővárosi Szent István Bazilika altemplomában, ahol Puskás Ferenc több csapattársával, Kocsis Sándorral, Buzánszky Jenővel, Grosics Gyulával együtt talált végső nyugalomra.    

A székesfehérvári labdarúgók is koszorút küldtek a bazilikába, így tisztelegve Puskás Ferenc emléke előtt 
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH

A világhírű labdarúgó életét Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke idézte fel: beszélt Puskás Öcsi legnagyszerűbb mérkőzéseiről, mindenkin segíteni kész természetéről, szállóigévé vált mondásairól. Egyebek mellett a Videoton és a Ferencváros egykori labdarúgója azt is kijelentette, hogy ha néhány évvel később tör ki a magyar forradalom, az Aranycsapat biztosan világbajnoki címet szerez. De nem így történt, Puskás Ferenc is külföldön folytatta az életét és a pályafutását, mint oly sok tízezer más hazánk fia. Kű Lajos szenvedélyes előadását mások mellett meghallgatta Kásler Miklós miniszterelnöki tanácsadó, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, a pázmándi Kossuth-díjas énekmondó, Tolcsvay Béla, ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia, Bogyay Elemér, a kanadai emigráció képviselője, egykori szabadságharcos és Döbrentei Kornél író, aki néhány nappal ezelőtt vehette át a Magyar Örökség-díjat.  

– A futball legnagyobb csillagának tartom – mondta Puskás Ferencről a feol.hu-nak a bazilikában, sok nagyszerű magyar nyughelyén Kásler Miklós. – Hatalmas tehetség volt, aki itthon egy vörös diktatúrában élt, és aztán német származása ellenére világszerte a magyar mentalitást képviselte. Nagyon sokat utaztam, sokfelé jártam, de az ő nevét mindenhol ismerték. Unokáimnak elmondtam, hogy a legjobb mai futballistákhoz mérve is kiemelkedően a legjobb: Puskás Öcsi volt.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában