Egyedülálló dekoráció

2023.03.01. 16:00

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása

Fenti mottó jegyében készültek azok a molinók, amelyek a jövőben a Vértesboglári Német Nemzetiségi Önkormányzat programjainak díszét, hátterét adják majd. A dekoráció a két héttel ezelőtti tollfosztó bálon debütált szélesebb körben.

Borsányi Bea

A tollfosztó bálon kerültek ki először a molinók

Fotó: Német Nemzetiségi Önkormányzat Vértesboglár

A képeket úgy válogatták, hogy a belőlük készült molinókon megjelenjen a régi település, a sváb családok és a hagyomány is. Az elkészült molinók több darabján is régi esküvők násznépei néznek szembe a szemlélővel, közöttük egy dupla esküvő vendégei is, de megjelenik a templom és a Hangya Szövetkezet is. A képek szereplői között akadnak jóval fiatalabbak is. Ezek anyagát azok a fotók adták, amelyek néhány éve a tájházban készültek, amikor a helyi általános iskolások eljátszottak egy sváb esküvőt.

- A régi fotók egy része már korábban az önkormányzatunk rendelkezésére állt, de a covid idején meghirdettünk a faluban egy kezdeményezést is, amire számos régi kép érkezett be, közülük többekhez történet is tartozott. Ezeket aztán megjelentettük a közösségi oldalunkon – mondta Szelle Ákos a nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki pozitív visszajelzéseket kapott a molinókkal kapcsolatban, amelyek előtt fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen időztek. Az idősebbek ismerős arcokat, rokonokat fedeztek fel a fotókon, míg a fiatalabbak – a fentebb említett sváb esküvő kapcsán – akár saját magukat is megtalálhatták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában