Frissen Fejérből

2023.03.14. 14:00

A csákberényi tojás keresztszemes mintába öltözött

Szaporodnak a tojások az alsószentiváni tojásfán, amely az Alsószentiván Községért Egyesület ötletére Fejér vármegye tojásfája lesz az idén. Csákberény címere már biztosan ott lesz: nem régen elkészült a keresztszemes hímzéssel borított tojás.

Borsányi Bea

Strasszerné Irma keresztszemes hímzéssel készítette el a falu címerét

Fotó: csakbereny.hu

A megkeresést Csákberény is idén év elején kapta, s a csupaszív alpolgármester asszony, Sáfrán Andrásné, azonnal tudta, kit kell felkérni a feladatra. Nem sokkal később be is állított Strasszer Mihálynéhoz, aki megtiszteltetésnek érezte a felkérést. – Irénke hozott két hungarocell tojást, hogy arra tegyem majd a hímzett kongrét. A mintának két oldala van, a tojás egyik felén a falu címere, a másikon pedig a „Csákberény 2023” felirat szerepel. A leszámolható mintákat én terveztem hozzá – mondta Strasszerné Irma, akitől azért sem állt távol a címer ilyen formában történő elkészítése, mert néhány évvel ezelőtt egyszer már megcsinálta, csak akkor gyöngyhímzéssel. 

A címerhez a leszámolható mintát is Irma néni készítette 
Fotós: csakbereny.hu

Irma néni egyébként szívesen kézimunkázik, a keresztszemezésen felül gyöngyöt fűz, hímez, köt, horgol. Egyik nagy büszkesége az a gyöngyhímzéssel készült falikép, amihez 26 ezer darab kásagyöngyöt fűzött fel. Ez a munkája bekeretezve ott van a szoba falán és hirdeti, hogy Strasszer Mihályné nem csak ügyes, de kitartó is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában