Frissen Fejérből

2023.03.22. 15:17

A Beszédes József kőnél ünnepelték a víz világnapját Soponyán (galéria)

A Zichy János Általános Iskola diákjai állták körbe szerdán délelőtt az iskolától néhány lépésre található emlékkövet. Miért pont itt emlékeztek meg a víz világnapjáról?

Hajdú Marianna

A gyerekek hosszú sorba rendeződve érkeztek az emlékkőhöz

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A gyerekek végtelennek tűnő sorban sétáltak át iskolájukból a közeli emlékhelyre. Kettes sorokban álltak karéjban az emlékművel szemben, ahol a 8. osztályos Fathy Sawsan és Surapka Zorka szavaltak verset az víz világnapja alkalmából, természetesen az életünk alapjául szolgáló folyadékot magasztalva.

A kérdésre – hogy ezen a jeles napon miért éppen Beszédes József mérnök emlékkövénél gyűltek össze a víz világnapi rendezvényre – Kajári Henrietta, az iskola tanára, ökoiskolai koordinátor adta meg a választ ünnepi beszédében.

Ünnepi beszédében Beszédes József munkásságát és a víz tudatosabb felhasználását is hangsúlyozta Kajári Henrietta tanárnő
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Mint mondta, Beszédes József vízmérnök, társulati igazgató-mérnök és a Magyar Tudományos Akadémia első mérnök tagja volt a XIX. század első felében. A későbbi komplex vízgazdálkodás egyik hazai úttörője a Pesti Egyetem mérnöki intézetének hallgatója volt. Már diplomájának megszerzése előtt a Sárvízi Vízszabályozási Királyi Biztosság alkalmazásába lépett mint rajzolómérnök.

Mérnöki diplomáját 1813-ban kapta meg és uradalmi mérnöknek szegődött Eszterházy Károly grófhoz. Uradalmi mérnökként, majd a Sárvízi Társulat igazgató mérnökeként jelentős szerepet vállalt a Közép-Dunántúl vizeinek szabályozásában. Nevéhez fűződik a Sárvíz szabályozása, a Nádor- malomcsatorna tervezése és megépítése, a Sárvíz–Kapos–Sió-vízrendszer és a Balaton szabályozási terveinek elkészítése, valamint az Aradi-malomcsatorna megépítése.

Beszédes József munkásságának emlékére 2055-ben állította az emlékkövet a Soponyai Faluszépítő és Természetvédő Egyesület
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap 

A hazai vízitársulati mozgalom legmagasabb szakmai kitüntetése, a róla elnevezett Beszédes József-díj őrzi emlékét, míg Soponyán 2005 óta a Faluszépítő és Természetvédő Egyesület által állított emlékkő.

Az ünnepség megnyitásaként Fathy Sawsan és Surapka Zorka szavaltak verset
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap 

Ahogy a tanárnő fogalmazott, március 22-e jó alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz mint az élet jelképe, szimbóluma, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének. Vigyázzunk rá, óvjuk és ne feledjük: mindenkinek – legyen az gyermek vagy felnőtt – van tennivalója a víz védelmével kapcsolatban. Jegyezzük meg az idei mottót: Változtass most!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában