Frissen Fejérből

2023.03.22. 17:30

150. évforduló - Ezeréves falak kerültek a Szent István Király Múzeum születésnapi tortájára

A város korai történetéről, a legújabb régészeti, történeti és természettudományos kutatások eredményeiről szóló tudományos konferenciával kezdődött el szerda délelőtt az a kétéves rendezvénysorozat, melyet a Szent István Király Múzeum megalapításának 150. évfordulójára szerveztek.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A konferencián tartott előadások bemutatták a Székesfehérvár Jókai utca 14. szám alatti régészeti ásatások hazai és nemzetközi történeti és régészeti jelentőségét, valamint a Székesfehérvár kora középkori történetét érintő jelenlegi kutatási programokat és lehetőségeket. 

Pokrovenszki Krisztián, a nagy múltú intézet főigazgatója a konferencia kezdete előtt elmondta: -- A múzeumunk 150 éves, ami önmagában is óriási dolog, hiszen az országban nem sok megyei jogú város mondhatja ezt el magáról. Gyűjteményét tekintve is az élmezőnybe tartozik a Szent István király Múzeum, mely 1873-ban jött létre azon egylet születésével, mely a mostani intézmény jogelődjének tekinthető. A szervezetet akkoriban csak 1874-ben iktatták be, ezért is terveztük kettő évesre ezt a sorozatot. Azért ezzel a konferenciával indítjuk meg ezt az emlékévet, mert gyakorlatilag a Jókai utcai feltárások adták az ünnep apropóját. 

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

Egy próbafeltárás keretein belül sikerült olyan nagyszerű leleteket találni, amik később mindent elindítottak. Erre terveztünk egy tervásatást, melynek során kiszélesítettük az árkokat, és akkor kirajzolódott az a fantasztikus szerkezet, melyet a föld a mocsaras rétegei légmentesen lezárva megőriztek. A falszerkezet megmaradt majdhogynem teljes egészében és jól látszódott, ahol a kő rétegek elindulnak és hát ez maga a városfal, amely ugye óriási eredmény volt akkor. A diagnosztikai vizsgálatoknak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a 11. Század elején kőfal vette körül Székesfehérvárt. Ez egész Európa szerte ritkaság volt, így ez is mutatja a város jelentőségét. - 

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

A városháza dísztermében tartott konferencián Cser-Palkovics András is megjelent. A város polgármestere úgy fogalmazott: -- A múzeum nagyon fontos kulturális központja a városnak, sőt a megyének is, és ez nem csak most van így, hogy városi fenntartású az intézmény, hanem akkor is így volt, amikor a megyéhez tartozott. Úgy gondolom, most van jó helyen. Nagyon szép történelmi hagyományról van szó, ami az értékeinkkel, múltunkkal foglalkozik éppúgy, mint ahogy ez a mai tudományos konferencia, ami a város őstörténetét tűzte napirendre. Látható, hogy hányféle szakma az, amely egy ilyen konferencián megjelenik, amikor azt mondjuk, hogy múzeum, valójában azt mondjuk tudomány és kutatást. A mai nappal itt egy kicsit mindenki előtt tisztelgünk, akinek a múzeumhoz alapítása óta valamilyen köze volt. Éppúgy fontos az, akik a múzeum munkáját segítette, támogatta, mint az, aki ennek a közösségnek tagja volt és persze azok is, akik mondjuk egy kiállítás megtekintése erejéig lett a közösség tagja. - 

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi megnyitón Vargha Tamás Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is beszélt.  

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: --  A múzeumról nem tudok elfogultság nélkül beszélni. A 150-ből nekem is jutott egy, ugyanis ez volt az első munkahelyem 1977-ben. Szerintem is itt, a városnál van a helye és mindent meg fogunk tenni, hogy így is maradjon. A múzeum egy szellemi és tudományos műhely, ahol a sok egyéni kutatás eredménye egy nagy egésszé áll össze, mint részeiből egy zenemű, a karmester, vagyis az igazgató pálcájának intésére. – 

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

A konferencia másfél tucat előadója négy szekcióban tárgyalta Székesfehérvár korai történetét, várfalakat, temetőket, koronázási helyszíneket elemezve és az eredményeket dendokronológiai és radiokarbon vizsgálatokkal is alátámasztották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában