Frissen Fejérből

2023.02.23. 17:30

Új gyermekvédelmi központot adtak át Székesfehérváron (képgaléria)

Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ néven új intézményt hozott létre Székesfehérváron a görögkatolikus egyház. Az épületet – a benne dolgozók és gyermekek – áldásával, ünnepi köszöntőkkel avatták fel.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a görögkatolikus egyház életében a gyermekvédelmi tevékenység. Ezen belül a fő egyházmegye 2022. márciusában hívta életre gyermekvédelmi fenntartói irodáját, melynek első feladata a Fejér vármegyében, állami fenntartásban működő nevelőszülői hálózat átvétele és a székesfehérvári székhellyel működő Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ megalapítása volt – mondta el tájékoztató beszédében Tóthné Tőkés Margaréta gyermekvédelmi fenntartói irodavezető a székesfehérvári gyermekvédelmi központ átadóján csütörtökön délután. A Berényi út 102. alatt működő központ létrehozását megelőzően azonban már számos gyermekvédelmi feladathoz hozzáfogott az egyházmegye az elmúlt években.

A görögkatolikus egyház gyermekvédelmi intézménye ugyanis a nevelőszülői hálózat működtetésével kezdte meg feladatvégzését, így Dunántúlon is megjelent a görögkatolikus gyermekvédelmi feladatellátás 2021. április első napjával. Még ebben az évben, november elsejével egy szakmai egység – Dégen és Lepsényben – négy lakásotthonnal, 48 férőhelyen került egyházi fenntartásba – állami fenntartásból – hangzott el többek között a központ átadóján. Ahol Kocsis Fülöp érsek- metropolita mondott áldást, s elmondta: az ünnepséget Szent István védelme alatt rendezték meg.

A kép bal alsó ikonjára további képek tekinthetők meg!

- Olyan gyermekek nevelését vállaljuk, akiknek a jövője emberi szemmel nagyon sokszor bizonytalan. Sőt, hiányzik a jövőjük. Ki tudja, milyen sors várj rájuk, hogy alakul az életük. Egy igazi céljuk van: látva, hogy az Istennek van elképzelése, szeretnénk hozzávezetni ezeket a gyermekeket, azért, hogy ők is ismerjék fel Isten terveit.

 Majd pedig Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármester mondta el köszöntőjében: a város és a vármegye életében egyaránt fontos központot adhatnak most át, amely több értelemben is szent célt szolgál: hiszen hitről, nevelésről és gyermekekről szól. Majd pedig a város nevében felajánlotta segítségét, támogatását a központ vezetőinek a későbbiekre is.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az elmúlt hetek gyermekvédelemmel kapcsolatos történéseire utalva hangsúlyozta: a gyermekek védelme külön fontos helyen kell, hogy legyen mindenki életében.

- Látjuk a sok veszélyt, amely a gyermekekre leselkedik, ezért bármi áron meg kell őket védenünk – tette hozzá, kiemelve, hogy a magyarországi gyermekvédelem egyik új vára, bizonyítéka az új fehérvári központ. Összességében 500 gyermek sorsát érinti majd ennek a központnak a munkája – tudtuk meg, ahogy azt is: országos szinten 23 ezer olyan gyermek van ma Magyarországon, akik nem élhetnek saját családjukban.

Ma Magyarországon a gyermekvédelmi intézményrendszerek több mint háromnegyede egyházi fenntartásban működik, amelyek erős együttműködésben állnak az önkormányzatokkal, az állammal is. - Csak együtt lehet elvégezni ezt a munkát – tette hozzá az államtitkár.

Spányi Antal megyéspüspök hangsúlyozta: a gyermekvédelem kiemelten fontos, szent küldetés.

– Egy életet menteni, Isten felé segíteni, tanítani arra, mit jelent a világban megtalálni a helyünket, felismerni a boldogságunkat, elfogadni saját korlátainkat, körülményeinket, s az életben felismerni az Istent, nehéz hivatás. Mégis nagyon szép. Hiszen az ember akkor érzi jól magát, ha tud jót tenni, másokat segíteni, felemelni – fogalmazott, majd pedig Isten áldását kérte ő is a központ működésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában