A dugulás elkerülése a felhasználók közös felelőssége is

2023.02.06. 10:30

Sikerrel zárult a közel két hetes munka a Malom utcai szennyvízátemelőnél

Ahogy arról korábban beszámoltunk, januárban több mint 10 napon át dolgoztak a Fejérvíz Zrt. munkatársai a Malom utcai szennyvízátemelőn. A hiba feltárásához kamerás vizsgálatot is alkalmaztak és bár ez nem járt sikerrel, végül más módszerrel elhárították a dugulást.

Baráth Eszter

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Malom utcai szennyvízátemelőnél a víznyomás csökkenését észlelték a Fejérvíz munkatársai, ami miatt megkezdték azt a több napon át tartó munkát, amely végül sikerrel zárult. A Fejérvíz már a munkavégzés során tájékoztatást adott arról, hogy videókamerás vizsgálatot is alkalmaznak annak érdekében, hogy megtalálják a hiba forrását.

Megkérdeztük a szolgáltatót, mi lett az eredménye ennek a vizsgálatnak, valamint arról is érdeklődtünk, hogyan lehet csökkenteni az ilyen és ehhez hasonló hibák kialakulásának számát. – A videókamerás vizsgálat sajnos nem hozott eredményt. A kis, 90 milliméteres csőátmérő miatt önjáró kamerát nem tudtunk alkalmazni. A betolószáras kameránk alkalmazhatóságának határáig, körülbelül 40 méterig végzett vizsgálat során nem volt látható dugulás nyoma – fogalmazott válaszában a Fejérvíz.

A szolgáltató munkatársai azonban természetesen nem adták fel a hiba elhárítására tett kísérletek sorát és végül sikerrel zárták a folyamatot. Az átemelő irányából vákuum alá helyezték a nyomóvezetéket, majd emelt nyomású szivattyút helyeztek üzembe. – Ezeknek az intézkedéseknek a hatására a dugulást okozó szennyeződés elmozdult a helyzetéből és szabaddá vált a csőkeresztmetszet – tájékoztatta portálunkat a szolgáltató.

Azonban az, hogy hasonló dugulások ne nehezítsék a szolgáltatás folytonosságát és biztonságát, minden felhasználó közös felelőssége. Sokan ma is felelőtlenül juttatnak olyan hulladékot a csatornarendszerbe, amely jelentős duguláshoz vezetnek, ezt viszont egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Továbbra is tilos a csatornába dobni többek között a nedves törlőkendőket, különböző higiéniás és egészségügyi termékeket, valamint azok csomagolásait. A Fejérvíz Zrt. weboldalán részletes listát találnak a szennyezőanyagokról is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában