Fecskebarát zóna

2023.02.01. 20:30

Megújul a Tóparti, de mi lesz a homlokzaton fészkelő fecskékkel?

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, elindult a Tóparti Gimnázium épületének átfogó felújítása. Ennek apropóján érkezett a polgármester közösségi oldalán a kérdés: mi lesz a homlokzaton található fecskefészkek és azok lakóinak sorsa?

Héjj Viven

Illusztráció!

Fotó: Nagy Norbert / FMH-Archív

A kérdésre Cser-Palkovics András polgármester reagált közösségi oldalán. Mint írta, természetvédelmi szakfelügyeletként jelen lesz a felújítás alatt a Sóstó Vadvédelmi Központ és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is.
– Az épületben állandó lakók a védett denevérfajok kolóniái, emiatt a munkák során erre kiemelt tekintettel kell lenni. Az épület fontos molnárfecske fészkelőhely, emiatt a fészkek leszedése ebben az időszakban lehetséges. A 2023-as évben figyelmet fogunk fordítani arra, hogy a költési időszakban a felújítás idején ezek a madarak a munkát se akadályozzák és őket se veszélyeztessük. – fogalmazott a polgármester hozzátéve, a Fecskebarát Fehérvár program keretein belül az épület környezetét fecskebarát zónaként kezelik, valamint műfészkek kihelyezésére is van lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában