Az édesanya még mindig nehezen alszik a tragédia óta

2023.02.02. 10:13

Megszólalt a fehérvári pszichiátrián elhunyt fiatal férfi édesanyja és jogi képviselője

Nemrég olvashattak arról az esetről, miszerint négy és fél nap pszichiátriai kezelést követően gyanús körülmények között elhunyt egy fiatal férfi a fehérvári kórházban.

Déri Brenda

Az édesanya fia egykori szobájában mécseseket gyújtott.

Fotó: Déri Brenda

Ennek utánajárva lapunk felvette a kapcsolatot az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Európa Alapítvánnyal, akikhez jogi segítségért fordult az elhunyt férfi édesanyja. 

Tájékoztatásukból kiderült, hogy az ilyen esetekben kiadott dokumentumok igen hiányosak voltak és sok az elhalálozás körülményeivel kapcsolatos kérdés megválaszolatlanul maradt. Hídvégi Klára, jogi képviselő lapunknak elmondta, hogy a zárójelentés sok olyan adatot és leírást nem tartalmaz, aminek szerepelnie kellene benne. A birtokukban lévőkből azonban kértek egy gyógyszerészeti szakvéleményt, amely leírja, hogy a nem megfelelő gyógyszerezés okozhatta a halált. 

– A fiatal férfi kapcsán számos olyan körülmény nem volt figyelembe véve a kezelés során, mint a magas vérnyomás. Legalábbis a feljegyzések és a dokumentumok, amiket kaptunk ezt támasztják alá. Illetve olyan injekciót kapott, amit csak szigorú előírások betartásával lehet fokozatosan a szervezetébe adagolni, mivel ez a fokozatosság valószínűsíthetően nem történt meg a férfi hirtelen rosszul lett és görcsrohamot kapott, majd leállt a szíve – árulta el a jogi képviselő, aki azt is furcsállja, hogy nem volt toxikológiai vizsgálat.

Információink szerint a férfi 2022. június 24-én késő este került be a kórházba, az injekciót pedig rá egy-két napra kaphatta, a szívleállás pedig 29-én történt és 30 perces újraélesztés után sem tudták megmenteni az életét.

A pszichiátriára kerülésének az öngyilkossági késztetés volt az oka, ahol a kivizsgálás után a paranoid skizofréniát állapították meg az orvosok. A fiatal férfi édesanya úgy véli, hogy fia egy korábbi családi tragédiát nem tudott feldolgozni és ezért különböző pszichiátriai szereket használt időnként, de nem szeretett volna öngyilkos lenni, hiszen tervei voltak. 

– Hatalmas az űr és a fájdalom, amit maga után hagyott. Az egyetlen gyermekem volt és nagyon gyanúsnak találok sok mindent, ami a kórházban történt, éppen ezért fordultam az alapítványhoz – mesélte az édesanya, aki fél év elteltével is csak nehezen tudott beszélni a történtekről. Állítja, nem engedték, hogy lássa fiát, miután elhunyt.

- Két naponta látogattam és telefonon is érdeklődtem az állapota felől, de sosem kaptam részletes tájékoztatást arról, hogy hogy van. A halála előtt néhány nappal küldött egy hangfelvételt, amelyben arról beszélt, hogy hétvégére hazajöhet, mert jobban van, de erre sajnos már nem került sor, még előtte meghalt.

Az asszony belépett egy olyan internetes csoportba is, ahol gyászoló családok beszélik ki magukból az érzéseiket, de egyelőre még nem tart ott, hogy ő is el tudja mesélni az átélteket. 

A jogsegélyszervezet segítségével megtették a feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés ügyében, a hatóság pedig büntetőeljárás keretében vizsgálódik. Az édesanyát múlt héten hallgatták ki tanúként. 


 


 


 


 


 


 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában