Nehéz körülmények

2023.02.08. 10:57

Már tíz túlélőt talált a Rescue24 mentőcsapat! (videó, frissítve)

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatának tagjai szerdáig már tíz túlélőt találtak a törökországi Antakyában, közülük kedden este egy 22 éves fiút, majd szerdán hajnalban egy ugyancsak 22 éves nőt emeltek ki sikeresen a romok közül, ők már orvosi ellátásban részesülnek. Egy négytagú család kimenekítésén jelenleg dolgoznak a mentőcsapat szakemberei, akik között Fejér vármegyeiek is vannak, parancsnokuk pákozdi. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport – 19 fővel és 7 mentőkutyával – kedden érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakya-ba, ahol felállították bázisukat, és azonnal megkezdték a keresést.

Tihanyi Tamás

A 22 éves Jun helyzetét az egyik kutya jelezte be szerdán hajnalban. A csapat tagjai bemásztak a romok közé és ki tudták őt húzni a törmelék alatti szűk helyen

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

– Ezért indultunk el, ez a legfontosabb, de a munka nem a konkrét mentésnél kezdődött el – mondta Gál Dávid, a segélyszervezet ügyvezető igazgatója. – Figyeltük a híreket, hogy milyen mértékben emelkednek az adatok és ezek alapján láttuk, hogy készültségbe kell helyezni a mentőcsapatot, aztán Törökország nemzetközi segítséget kért. Ez azért fontos, mert nem lehet olyan országba utazni, amelyik ezt a segítséget nem kéri, vagy nem fogadja el.  

Korábban a szervezet mentőcsapata 1999-ben és 2001-ben már járt az országban az akkori földmozgások után, és akkor is sikerült túlélőt találniuk. A mentők Fejér vármegyei tagjai, Pavelcze László parancsnok irányítása mellett azonnal öltözködtek, és csomagolták a felszerelést a pákozdi logisztikai központban.  

Az egység 24 órában dolgozik, ez az első néhány nap a legintenzívebb időszak  
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat 

–  Végül azt kérték, a mentőcsapat menjen minél hamarabb, mert nagyon sok a romok alatt rekedt ember és minden segítségre szükség van – folytatta Gál Dávid, aki maga is ott volt korábban Pakisztánban, vagy éppen a Fülöp-szigeteket, amikor menteni kellett egy természeti katasztrófa után a túlélőket. – Néhány óra múlva már a repülőgépen ült a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport, hiszen ilyenkor az első időszak rettenetes versenyfutás az idővel. Öt-hét napig marad esély a túlélésre, ebben az időszakban kell a legintenzívebben dolgozni, ekkor van szükség a hét kutyára, akiket magunkkal vittünk, a technikai felszerelésre és műszakiakra, akik le tudják vágni a romokat a túlélőkről.  

Hideg van, nehezek a körülmények, az egészségügyi személyzet a két orvossal, valamint Klupács Péter tapasztalt székesfehérvári mentővel nem csak a túlélők ellátásában segédkezik, de szükség esetén ellátja a mentőcsapat tagjait is, akik veszélyes helyeken teszik a dolgukat. Sok lehet a zúzódás, a felületi sérülés ilyenkor, majd később a felső légúti betegségek következnek.  

Veszélyes helyeken kell kutatni a túlélők után, ráadásul csak néhány órás alvás jut a mentőknek 
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat

– Az elsődleges irányítás a nemzeti katasztrófavédelemé és a hadseregé, minket is ők fogadtak, majd általában néhány hét után veszik át a koordinációt az ENSZ szervezetei. A mi mentőcsapatunk már harmadszorra indult Törökországba, ezért azonnal fel tudtuk venni a török szakemberekkel a kapcsolatot, hiszen szoros a szakmai összefogás. A hét kutyánk négyórás váltásokban dolgozik, nekik gyakrabban kell pihenniük, mint az embereknek, de egészen rendkívüli képességeik vannak. Az emberek pedig 24 órában küzdenek az elemekkel, a csapat önellátó, mindent, az élelmezést és a néhány órás pihenést is meg kell oldani. Az adrenalin az, ami felül tudja emelni az embert azon a sokkon, amit az esetleges látvány okoz, ilyenkor nincs idő a munkán kívül másra. A történtek lelki feldolgozása legfeljebb majd hazafelé, a repülőgépen kezdődhet el. De a mentőcsapat tagjai mind rendkívül tapasztaltak, olyanok, akik Magyarországon is ilyen, vagy hasonló munkát végeznek, kipróbálatlan személyeket nem viszünk magunkkal.

A négytagú családból a két kisfiút sikerült élve kimenteni, az édesapa meghalt, az anya és a két nagyszülő még a romok alatt
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat

     

Ha támogatná a mentőcsapat munkáját, ezen a számlaszámon várjuk a felajánlásokat:

Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány

Számlaszám: UniCredit Bank 10918001-55555555-55555555

Közlemény: Törökországi földrengés 

A szervezet honlapján online adományozásra is van lehetőség. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában