Ilyen esetben bejelentési kötelezettség sincs az önkormányzat felé

2023.02.20. 18:00

Magánterületen a tulajdonosok dönthetnek egy fa kivágásáról

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, az esetről, amikor egy székesfehérvári társasház lakója azzal szembesült, hogy az ingatlan belső udvarán a lakók közös döntése nélkül vágnak ki egy fát. A témában megkérdeztük Székesfehérvár Önkormányzatát.

Baráth Eszter

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Február 17-én kereste meg portálunkat az egyik székesfehérvári társasház lakója, aki elmondása alapján aznap szembesült vele, hogy a belső udvaron kivágnak egy több mint 20 esztendős fenyőt, amiről a lakók nem szavaztak. A témában megkerestük a város önkormányzatát azzal a kérdéssel, hogy egy társasházon belül, magánterületen lévő fa kivágásához szükséges-e bármilyen engedély, illetve be kell-e jelenteni a munkát a hivatal felé.
– Az önkormányzattól fakivágásra engedélyt csak közterületen lévő fákra kell kérni. Egyéb esetben maguk a tulajdonosok hozhatnak döntést. Azaz: magánterületek esetében, amennyiben a terület önkormányzati tulajdonú, ott az önkormányzat hozzájárulása szükséges, amennyiben azonban magántulajdonban van, vagy a lakók osztatlan tulajdona az udvar, abban az esetben a lakóközösség közös döntése alapján történhet meg egy fa kivágása. Ez utóbbi esetben bejelentési kötelezettsége sincs a lakóközösségnek – tájékoztatott kérdésünkre az önkormányzat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában