Frissen Fejérből

2023.02.10. 15:48

Levágnák a fenyőfák csúcsát, ezzel házalnak Öreghegyen – átverés, vagy valódi eljárás?

A fehérvári városrészben február 9-én, csütörtök reggel csengettek be több házhoz ismeretlenek azzal, hogy a fenyőfák csúcsát le kell vágni.

Szanyi-Nagy Judit

Minden fagyérítés indokolt?

Forrás: Nagy Balázs / Új Néplap (Illusztráció!)

Állítólag rendelet írja elő – fűzte hozzá a közösségi oldalon az egyik érintett lakó, aki azonnal feltette a kérdést: Miért? S hogy erről hallott-e már bárki, mit szólnak ehhez a környezetvédők? A hozzászólók nagy része szélhámosokra gyanakszik, s óva intetik egymást: senki ne engedje be ezeket az embereket az udvarába!

Miután a növényekkel kapcsolatos beavatkozások egy része azért történik, mert az áramszolgáltató nem tanácsolja, hogy azok ágai a vezetékekhez érjenek, a témában megkerestük az E.ON-t. Válaszukból kiderült, bizonyos esetekben, főként életvédelmi és üzembiztonsági okokból szükség van a növényzet rendszeres gondozására, a gallyazás évenkénti elvégzésére. A vezetékek közé nőtt faágak ugyanis üzemzavart, áramszünetet okozhatnak. A törvényi szabályozás szerint a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak (az adott önkormányzatnak vagy a magánszemélyeknek) kell rendszeresen gondoznia. 

– Erre minden évben, a kerti munkák indulásakor, a sajtó útján is felhívjuk a figyelmet. Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság, valamint a folyamatos áramellátás feltételeinek megteremtése kötelességünk – írták levelükben. Hozzátették: – A teljes szolgáltatási területünkön, így Székesfehérváron is folyamatosak a gallyazások az E.ON megbízásából. A gallyazási feladatokat az E.ON megbízott partnerei ütemterv alapján végzik. Főképp a vegetációs időszakban, októbertől kora tavaszig folynak ezek a munkák.

A konkrét esetre kitérve úgy fogalmaztak, Öreghegyen az E.ON megbízásából a 20kV-os közép- és a 0,4kV-os kisfeszültségű hálózat gallyazását szerződéses partnerük, a városgondnokság végzi egy alvállalkozó segítségével. Ha egy fa olyan magas, hogy a hálózat közelébe ér, akkor azt életvédelmi és balesetbiztonsági okokból az alvállalkozónak meghatározott mértékben vissza kell vágnia, nemcsak az utcafronton, hanem a telekhatáron belül is. 

– A városgondnokság munkatársai mindig a cégnevet feltüntető céges ruhában és munkásautóval, fényképes igazolvánnyal járják a várost – közölte megkeresésünkre Bozai István ügyvezető igazgató. Arról, hogy munkatársaik vagy esetlegesen egy alvállalkozó ilyen munkát végezne a napokban, az ügyvezető jelenleg nem tudott tájékoztatást adni. Elmondta azonban, hogy ennek a műveletnek – mármint annak, amivel a házalók megkeresik a fehérváriakat – önmagában nincsen létjogosultsága, hiszen a fa csúcsának levágása megállítja a növény fejlődését, a fa elveszíti szépségét, nem is nő tovább, tehát kertészeti szempontból "butaság" lenne eképpen megcsonkítani a fenyőket.

Mindeközben az E.ON felhívta a figyelmet arra, hogy ha a lakossági ügyfelek maguk intézik a gallyazást, és a telken belüli vagy az utcafronti fák közel vannak a vezetékekhez, mindenképpen kérjenek a szolgáltatótól előzetesen ingyenes feszültségmentesítést, enélkül ne végezzenek gallyazási munkákat a vezetékek közelében, mert az balesetveszélyes! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában