Nem menekülhettek a tyúkok

2023.02.21. 11:48

Ismét élővé tették a hagyományt Mohán (galéria, videó)

Ebben az évben is megtartották a mohai tikverőzést, és mivel régi hagyomány, minden a szokásos forgatókönyv szerint zajlott, ám mégis volt benne néhány dolog, amitől kicsit mégis más lett a farsang farka, avagy a húshagyókedd ünnepe.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Iskolások százai szálltak le a konvojban érkező autóbuszokról Moha központjában, ahol a rendőrség már jó előre biztosította a helyszínt a leszálláshoz és a járművek fordulásához is. A felnőtt érdeklődőkkel közösen a faluház udvarára siettek, ahol a pavilon mélyéről már akkor ijesztő hangok érkeztek. 

Ebben az évben rekord született, hiszen soha ennyi bohóc nem vette fel színes, szalagokkal teli ruháját, kenderkóc szakállal és pirospozsgát mímelő foltokkal ékesített álarcát. Nem kevesebb, mint 22 bohóc bújt jelmezbe, és közülük csak a két legfiatalabb öltözött lánynak. A többi mind korommal tömte meg a zsebét és a gyereksereg előtt bemutatták, hogy egy paraszti háznál hogyan illik fogadni a bohócokat, illetve az élükön járó, nagyra tömött szalmatörököt. A vendéglátók asztalán ezúttal nem csak boroskupák és tele demizsonok álltak a farsangi fánkos tál mellett, hanem egy ikonikus alak fotója is.

A tikverőzés, mint néphagyomány már majdnem elveszett, aztán Pesovár Ferenc megtalálta és felkarolta ezt az ősöktől ránk maradt szokást. A magyar néprajz-, néptánc- és népzenekutató muzeológus negyven éve nincs már az élők sorában, de a hagyományőrzők nem hagyják feledésbe merülni nevét és eredményeit, leginkább, hogy ma a tikverőzés élő hagyomány. 

A farsang farka idején, egészen pontosan a nagyböjt kezdete előtt, húshagyó kedden a nagy becsben tartott, több generáció által viselt bohócruhák zsebébe fekete korom kerül, és a bohócok nem sajnálják senkitől. A környék valamennyi iskolája képviseltette magát, legalább egy-egy osztállyal, így népes gyereksereg menekült az ijesztő, koromkenők elől az udvaron. Az esemény persze idén sem maradt a faluház udvarán belül, hanem azonnal az utcára igyekeztek, bohócok is és a kormos fánkot faló nézők is.

A hagyomány lényege, hogy a korommal együtt szerencsét, szépséget és termékenységet szórnak szét. Olyannyira szétszórták, hogy több házba is bementek, a tyúkokat elverték, bekormozták, a házigazdákat is fekete porral köszöntötték, a bort, a kolbászt, a fánkot, s a pálinkát elfogyasztották, és már mentek is újabb baromfiudvart meglepni. Útközben a kormozó fiatalok megkergettek pár feltűnően tiszta arcú, sikongatva menekülő nézőt, így vidáman telt az idő, míg a degeszre tömött szalmatörök nagy nehezen eljutott egyik házból a másikra, kéményseprő segédje és persze a „hölgyek” társaságában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában