Frissen Fejérből

2023.02.13. 17:30

Helyére került az Alba Aréna fémszerkezete: már látható, milyen is lesz a hatalmas épület

Aki a Budai úton autózik, már láthatja, milyen lesz majd az Alba Aréna tömege: helyére került a fém tartószerkezet és hamarosan kezdődik a tető építése is.

Házi Péter

A Budai út felől szépen kirajzolódik az épület

Fotó: Házi Péter / FMH

Az elmúlt időszakban a helyére került az Alba Aréna fém tartószerkezete, így már látható, milyen lesz az épület sziluettje, tömege, de közben már a belsőépítészeti látványtervek is elkészültek. Cser-Palkovics András polgármester információja szerint eddig sikerült ez előre tervezett ütemben haladni, azaz az építkezés időarányosan jól tart. Mint Fehérvár polgármestere a feolnak elmondta, hamarosan elkezdik a tetőt is felhúzni, ami várhatóan áprilisban be is fedi az épületet, helyére kerül a külső borítás is. így aztán a belső burkolási munkák is felgyorsulhatnak. Az épület átadási határideje ez év vége. 

A mostani energiaárak esetén különösen fontos kérdés, mennyire lesz energiatakarékos az épület. Mint megtudtuk, a gázt eleve nem vezetik be az épületbe, hanem elsősorban hőszivattyúk gondoskodnak majd a megfelelő benti hőmérsékletről. Ezek működtetéshez áram szükséges, de mivel az épület alsó szintje és a pálya is a föld szintje alatt, bemélyítve kap helyet, ez jelentősen csökkenti a hűtés, illetve a fűtés költségeit, összességében tehát jóval energiatakarékosabb lesz, mint egy hasonló méretű, de nem korszerű technológiával megvalósult épület.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában