Múltidéző

2023.02.01. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Hajdú Marianna

Legyen elég a csengő a kocsikra

A Székesfehérvár és vidéke éppen 110 évvel ezelőtt tette közzé Krausz Zsigmond városi bizottsági tag indítványát, amit városi közgyűléshez adott be, miszerint a járművekről szóló szabályrendeletet úgy módosítsák, hogy a kocsikon ne legyen kötelező a lámpa csak a csengő. A javaslatot elfogadták, de a határozatot gróf Széchenyi Viktor főispán felebbezése után a belügyminiszter megsemmisítette. Holly Géza és Krausz Zsigmond panasszal éltek a közigazgatási bírósághoz, ám ezt elutasították. Így tehát ezentúl kötelező lett “a kocsik lámpákkal való ellátása, amit rendőri s közbiztonsági szempontból felette kívánatos is.” Ha nem így döntenek, ma milyen lenne a tompított kolomp?

Hat gáz mérgezéses beteg a kórházban

Hatvan évvel ezelőtt nem éppen vidám hírrel szolgált a Fejér Megyei Hírlap. Kétszer fordultak a mentők Székesfehérváron, a Beloiannisz utcában a téli éjszakában. A 14. szám alatti házban eszméletlen állapotban találták Csontos Ferenc, Farte Ferenc és Méhes Tibor munkásokat, az ÉM I. számú Gépszerelő Vállalat dolgozóit. Ugyancsak eszméletlen és életveszélyes állapotban szállították kórházba a Beloiannisz utca 16. szám alatti ház lakásából özvegy Mészáros Imrénét és a nála lakó két ipari tanulót, Varsányi Jánost és Szőke Bálintot. A szobákban átható gáz szag terjengett — az 
éjszaka folyamán mindannyian gáz mérgezést szenvedtek. Mint kiderült, fagyás okozta csőtörések voltak városszerte azon az éjjelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában