Viselj rá gondot!

2023.02.11. 20:00

Betegek Világnapja alkalmából miséztek a Székesegyházban (galéria)

Spányi Antal megyés püspök celebrált püspöki szentmisét szombaton délelőtt a Betegek Világnapján, a város papságával, a Szent István Székesegyházban.

Hajdú Marianna

Fotó: Kricskovics Antal

A szentmise keretében kiszolgáltatta a betegek kenetének szentségét. A betegek mellett megemlékeztek az orvosokról, nővérekről, betegápolókról is, akik ott állnak a betegek mellett és fájdalmukat szolgálatukkal enyhítik.

– II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11-e a Betegek Világnapja. Ilyenkor a betegekért imádkozunk és azokért akik őket ápolják, szeretettel veszik körül, betegségben segítik őket, mellettük állnak. Imádkozunk a családokért, akik körében éppen van valaki, aki a szenvedések küzdelmét éli át – kezdte a ceremóniát Spányi Antal megyés püspök, majd köszöntötte azokat, akik eljöttek, hogy a betegek szentségét felvegyék, a jelenlévő orvosokat, ápolókat, segítőket, akik mindig a betegek mellett állnak. Külön köszöntötte Nyakas Eszter ápolási igazgatót, aki jelenlétével a kórházat képviselte.

– Adja az úr hogy közös imádságunk Isten előtt kedves legyen, hogy az imádság valóban tiszta szívből, lélekből szálljon Isten felé.

A pápáknak minden korban szokása volt egy-egy olyan nap alkalmával üzenetet küldeni, amire különösebb figyelmet szerettek volna felhívni. A Betegek Világnapjára is üzenetet küldött Ferenc pápa, éppen úgy, mint ahogy ezt tették elődei is.

– Annak az üzenetnek, amit a szentatya küldött nekünk és az egész világnak, a címe: Viselj rá gondot! – szól a pápa üzenete mindannyiunkhoz. Ő figyel minket, a szeretteinket, a rászorulókat, jelen esetben a betegségekben, a fájdalom keresztje alatt görnyedőket.

A püspök felhívta a figyelmet arra, hogy bár a betegség emberi tapasztalatunk része és mindannyian megtapasztaljuk életünk során ezt az érzést, de a betegség, a fájdalom embertelenné válhat, ha elszigetelten és elhagyottan kell megélni, ha nem kíséri gondoskodás, együttérzés.

– Jézus életében az evangéliumokat olvasva azt látjuk, szerette a betegeket, feléjük mindig nyitott volt, gyógyította őket, erőt adott nekik, vigasztalta és célt is adott a betegségben szenvedőknek. Sőt, érték lehetőségét látta meg a betegségben, amit elfogadunk, békésen próbálunk meg elviselni. Ferenc pápa erre a 31. Betegek Világnapjára arra hívott mindenkit, gondolkodjunk el, hogy éppen a gyengeség és betegség megtapasztalása által tanulhatunk meg együtt vándorolni Isten stílusában, mely hármat jelent: közelséget, együttérzést és gyengédséget. Erre van szüksége a rászorulónak: a szeretetünkre, segítségünkre, szolgálatunkra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában