Frissen Fejérből

2023.02.17. 15:30

„A világ legnemesebb, legemberibb hivatása” – az ápolókat ünnepelték a fehérvári kórházban (képgaléria)

A magyar ápolók napja alkalmából tartottak ünnepséget a Fejér Vármegyei Szent György Kórházban, ahol átadták többek között az „Év ápolója” és az „Év asszisztense” elismeréseket.

Héjj Vivien

Az ünnepség első felében koszorúzással emlékeztek Kossuth Zsuzsannára, hazánk első főápolójára

Fotó: NAGY NORBERT

Az országgyűlés 2014-ben hivatalosan is a magyar ápolók napjává nyilvánította február 19-ét, hazánk első főápolója születésnapját. Ez alkalomból rendeztek ünnepséget a székesfehérvári kórház dolgozóinak. Elsőként az intézmény udvarán álló Kossuth Zsuzsanna mellszobornál találkoztak a résztvevők, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit és felidézték a főápoló életét, munkásságát.

Az ápolói hivatás egyik legnagyobb ünnepe a Romhányi Auditóriumban folytatódott.

– Ma olyan egészségügyi dolgozókat ünnepelhetünk, akikre az elmúlt időszakban óriási figyelem hárult, s bár a figyelem hirtelen jött, mégis nagyon hasznos volt és sok mindenre rávilágított. Rávilágított arra, hogy az ápolók milyen hihetetlen munkát végeznek és milyen elképesztő munkára képesek, valamint hogy milyen nagyszerűen helytállnak a legnehezebb helyzetekben is. Legyünk büszkék egymásra, hisz hivatásunkért élünk. Elhivatott ápolók nélkül nincs sikeres gyógyítás. Mi vagyunk azok, akik ott vagyunk az élet kezdetén és végén, akik képesek vagyunk embertársainkért sok mindent feláldozni. Az ápolói munka mindennapi kihívás. Fizikai és szellemi erőpróba, de ennek ellenére a világ legnemesebb, legemberibb hivatását tudhatjuk magunkénak. – fogalmazott Nyakas Eszter ápolási igazgató.

Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója köszöntőjében felidézte Kossuth Zsuzsanna életútját, majd arról beszélt, nem feltétlen kell több évszázaddal ezelőttről példaképet keresnünk, hiszen mi magunk is tudunk példaképeket állítani.

– Amellett, hogy Kossuth Zsuzsanna is csodálatos példakép lehet, talán élőbb, ha az általunk kiemelt, elismert dolgozókat tesszük példaképpé. Legyenek ők is példaképek! – mondta a főigazgató.

A köszöntők után szakmai elismeréseket vehettek át a kórház dolgozói. A magyar ápolók napja ünnepén az „Év ápolója” elismerést vehetett át Baráthné Kalmár Lilla, a Hematológiai Osztály osztályvezető főnővére, aki 2009 februárja óta dolgozik az intézményben. Szemléletével, szakmai és emberi felkészültségével nagy szerepet játszik az osztályról kialakuló kép formálásában. Kiváló képességekkel, felkészültséggel és odafigyeléssel végzi évek óta ezt a szerteágazó, teljes embert megkívánó hivatást.

Az "Év asszisztense" és az "Év ápolója" - Bor Erzsébet és Baráthné Kalmár Lilla
Fotós: NAGY NORBERT

Az „Év asszisztense” elismerésben részesült Bor Erzsébet, a szemészeti műtő műtős szakasszisztense. Méltatásában elhangzott: pályafutását 1980-ban ápolóként kezdte a Fejér Vármegyei Szent György Kórház újszülött osztályán, majd 1988-ban a traumatológia és az ortopédia műtőben folytatta munkáját gyakorló műtősnőként. Munkáját magas szintű, kiemelkedő szakmai tudással végzi az orvosszakma vezetői és a műtőszolgálat megelégedésére. Betegek iránti szolgálatkészsége, szakmai elhivatottsága, empátiája példaértékű.

A Magyar Ápolási Egyesület elismerő oklevelét és ezüst kitűzőjét vehette át André Olga, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály részlegvezető szülésznője, aki 1994 óta dolgozik a fehérvári kórházban. A szülésznői hivatás gyakorlása során felelősségteljesen végzi a várandósgondozást, a családközpontú szülészet elvei alapján kíséri a családokat és segíti világra az újszülötteket.

Magas szintű szakmai tudásáért és az Ápolási Egyesületben végzett tevékenységéért elismerésében részesült továbbá Ivándyné Érsek Márta, az Intézeti Gyógyszertár vezető asszisztense. Elhangzott: a gyógyszertári asszisztensi hivatás gyakorlása során felelősségteljesen végzi munkáját, jó munkabírású, jó kapcsolatot ápol kollégáival, munkatársaival.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara elismerő oklevelet adományozott pályakezdő, betegágy mellett dolgozó ápolók részére. Elismerésben részesült Krajnyák Mirtill, az Ápolási Osztály gyakorló ápolója és Kókán Noémi Eszter, az Újszülött-, Csecsemő és Gyermekosztály csecsemő- és gyermek szakápolója.

A „Tiszteletbeli ápoló” címet évente egy alkalommal egy olyan ember kapja, aki kötelező feladatain túl segíti, tiszteli és értékeli az ápolók munkáját. Aki partner, aki sokat tett és tesz a szakdolgozók elismertségéért, fejlődéséért. Aki elismeri és akit elismer az ápoló társadalom. A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2005 óta választja ki az ápolók közössége az elismerésre legérdemesebb személyt. Az ünnepség keretében tiszteletbeli ápolóvá fogadták Bucsi Lászlót, a kórház főigazgatóját.

Az ünnepség az 50 éve végzett ápolók köszöntésével, Gazda István Kuriózumok az egészségügy történetéből című előadásával és a Szent György Alkotókör festménykiállításának megnyitójával folytatódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában