Mackóvarrás

2023.02.05. 14:00

A Teddy mackó sosem megy ki a divatból - Fehérváron megmutatják, hogyan kell megvarrni

A plüssmackó sosem megy ki a divatból – jól látszik ez abból is, hogy hamarosan a legújabb generáció is megtanulhatja a mackóvarrás fortélyait.

S. Töttő Rita

A Teddy mackók története az 19-as évek elejére nyúlik vissza, de ma is kedveltek – persze igazán lánc nélkül

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Theodore Rooseveltről nevezték el annak idején a Teddy mackókat. Hogy miért? A Voke Vörösmarty Művelődési Ház a témához kapcsolódó programjában azt írja, hogy a Teddy-nek becézett közkedvelt elnök egy vadászat alkalmával nem járt sikerrel, nem lőtt komolyabb vadat. Ekkor egy medvevadász úgy akart a kedvében járni, hogy kikötött egy medvebocsot a fához, hogy azt lelőhesse Roosevelt. A legenda szerint azonban az elnök nem lőtte le a kisállatot, sőt mi több, felháborodott az ötleten és parancsot adott a szabadon engedésére. Másnap a bulvármédia meg is jelentetett egy karikatúrát, az ártatlanul pislogó medvebocsról, nyakában a kötéllel és az elnökkel, aki leeresztett puskával állt vele szemben. Egy szemfüles boltos készített is egy játékmackót, s kitette a kirakatába: Teddy’s bear – azaz Teddy mackója – néven. A vásárlók megrohamozták az üzletet, mindenki Teddy mackóját akarta. Ebből pedig világméretű vállalkozás lett. Hát ez a mackó története, melynek megvarrására Varga Magdolna kézműves vállalkozik február 26-án 15 órától a Voke-ban. A foglalkozást felnőttek számára szervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában