Az energiaválság közbeszólt

2023.02.05. 12:00

A nehézségek ellenére Kisláng folyamatosan fejlődik

Rumpler Tibor polgármester több mint 12 éve szolgálja a kislángi embereket, így ha valaki, akkor ő már átélt egyet s mást. A faluvezető nem tagadja, hogy az energiaválság alaposan feladta a leckét pénzügyileg, de ő nem hátrál meg a képviselőtársaival együtt, sőt, ez még inkább motiválttá teszi abban, hogy kihozza a település lehetőségeiből a legtöbbet.

Kecskés Zoltán

Fel van adva a lecke Kislángon a 2023-as évre vonatkozóan, ennek ellenére a falu fejlődése nincs veszélyben.

Fotó: Pesti Tamás/Archív

– Több pályázatban is érdekeltek vagyunk, de talán mind közül a legfontosabb a művelődési ház energetikai felújítása. A többi intézményünk már átesett hasonló ráncfelvarráson, ami szerencsére az energiaszámlákban is megmutatkozik – kezdte beszélgetésünket, majd ennek buktatóiról is szót ejtett. Kiemelte, hogy bár a tavalyi évben feltételesen 95 millió forint forrást nyertek a mintegy 600 négyzetméteres épület korszerűsítésére – amiben iskolai tantermek is vannak –, ám az elszabaduló árak alaposan megnehezítik, hogy beleférjenek ebbe a keretbe. Mint mondta, utoljára 1995-ben lett felújítva a falu szívében található épület, amiből egyértelműen látszik, hogy a korszerűsítés nem halogatható. Jelenleg is azon ügyködik a kollégáival együtt, hogy a nyílászárók cseréjével együtt, bele tudják „taposni" a kiadásokat a költségvetésbe.

– A helyzet finoman szólva sem idilli, de mindent megteszünk, hogy megugorjuk ezt a nehéz feladatot. Reméljük, hamarosan kiírhatjuk a közbeszerzést és nyáron elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok – tette hozzá a település első embere. Beszélgetésünk alkalmával további költségkímélő megoldások is szóba kerültek, köztük a közvilágítás korszerűsítésének fontossága, mondván, a szükségszerű beruházás által 40-50 százalékot faraghatnának le az eddigi tételen. Mindemellett természetesen a Magyar falu program segítségével a belterületi utak, járdák fejlesztésének háttérmunkái is zajlanak, hamarosan pedig az úgynevezett falugondnoki szolgálat révén, egy kilenc személyes kisbusszal gazdagodik a település.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában