Versenyt futnak az idővel

2023.02.09. 16:35

A mentők nagyon fáradtak, de nem adják fel! (videó)

A kutatás-mentés a mai napon folytatódott a törökországi Antakyában. Több tucat romot nézett át ma a Baptista Szeretetszolgálat csapata, de sajnos sem a kutyák, sem pedig a mentők nem találtak további élőt.

Tihanyi Tamás

A mentők nyolcórás, a kutyák négyórás váltásokban dolgoznak

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

A Rescue24 speciális mentőinek beszámolói szerint eddig a legszívszorítóbb egy 13 éves kislány kimentése volt, a művelet tíz órán át tartott. A török hatóságok már tovább akarták küldeni a baptista mentőcsapatot a helyszínről azzal, hogy menjenek tovább, mert ott már nincs mit tenniük. Ám a magyarok makacsul megtagadták az utasítást, nem tágítottak, és végül szívós munkával sikerrel jártak. Az elmúlt huszonöt év alatt sokat látott Pavelcze László, aki közel jár a századik nemzetközi bevetéséhez, elsírta magát, amikor erről beszélt. Aztán a csütörtöki nap is nagyon intenzív időszaknak bizonyult, hiszen a csapatok nem adják fel, versenyt futnak az idővel annak ellenére, hogy a fáradság és a lelki terhelés nyomai már nagyon látszanak rajtuk.  

Mennyi esély maradt? Talán a pénteki nappal még lehet számolni, mert az éjszakák nagyon hidegek. A Baptista Szeretetszolgálat mentőegysége évekkel ezelőtt Indiában a 6. napon még emelt ki túlélőt, de az egy egészen más ország, más körülmény és már-már a csoda kategóriája volt. Az indiai földrengés helyszínén 2001-ben összesen tizenkét túlélőt találtak és mentettek meg. 

A romok közül egyre több holttest kerül elő 
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat    

Egyébként a csapat ilyenkor önellátó, a pákozdi logisztikai bázisról vitték magukkal Antakyába az élelmiszert, a vizet, a gyógyszereket, mert a helyszínen semmi ilyesmire nem lehet számítani. Egy használaton kívüli Expo-városban alakították ki a bázist, a törökök ott hoztak létre tábort a nemzetközi csapatok számára, ott állították fel a Pákozdról útnak indított magyar sátrat is. Onnan indulnak négy- vagy nyolcórás periódusokban (a kutyákat kell négyóránként váltani) a „terepre”, ahol 24 órában kutatnak a túlélők után: és sajnos egyre többször találnak holttesteket, ezek helyét megjelölik, és keresnek tovább. A Rescue24 csapata együtt maradt, de csatlakoztak hozzájuk török segítők is, két túlélőt például velük együtt sikerült kimenteni: a nyelvtudás sok esetben nélkülözhetetlen.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában