Fülöp Gyula

2023.02.23. 14:00

70 éves lenne a tudós, aki inkább ember volt (videó)

Talán a legkülöncebb igazgatója lehetett az egykori Fejér megyei múzeumnak a kiskunhalasi fickó. Bocsásson meg mindenki, de jó barátként is szólíthatom Fülöp Gyulát!

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A vele töltött legtermékenyebb időm a nyolcvanas évek második fele és a rendszerváltoztatás utáni évek voltak. Nyitott szemmel című televíziós műsorunkban bejártuk a székesfőváros legeldugottabb utcáit, de a megyét is történelmi maradványok nyomait kutatva. Gyula tudta, kódolva van a történelmünk minden kődarabban, épületmaradványban, föld mélyén nyugvó sírban, csak tudni kell olvasni a kódokból. Bár igaz, azt is Gyula mondta, hogy a legrutinosabb régész sem lehet száz százalékig biztos abban, hogy helyesen olvasott valamit.

70 évvel ezelőtt született Fülöp Gyula, aki ugyan az avarkori történelem nagymestereként készítette el doktori disszertációját, és a Szovjetunió leghíresebb egyetemén, a Lomonoszovon, valamint brit iskolákban ékesítette tudását, mégsem biggyesztették unos-untalan neve mellé a doktori előtagot, hiszen ő Gyuszi volt, az ember. Különcsége tetten érhető volt akkor is, amikor éltes kora ellenére május elsején egy szál maga felvonult egy piros zászlóval a fehérvári Fő utcán. De nem azért, mert valami bigott kommunistaként élte életét, hiszen ő semmit nem örökölt a pártállamból, csak a hitet, hogy minden ember egyenlő, és így élte le 66 éves földi életét.

Nekünk adatott meg, hogy Fülöp Gyula utolsó nagy interjúját elkészíthettük 2019 júniusában bakonykúti otthonában. Ebben elhangzik az is, hogy önmaga munkásságát is felülírta, és bizonyos nézeteket az avarokról korrigált.

2023. február 23-án lenne 70 éves Fülöp Gyula régész, aki 15 éven keresztül igazgatta a Fejér Megyei Múzeumot. Ezzel az interjúval emlékezünk rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában