Feladatok

2023.01.26. 18:00

Vannak feladatok, amiket a madarak költési időszakának kezdete előtt el kell végezni

Bár a naptár szerint még csak január van, hamarosan beköszönt a tavasz és addigra bizony készen kell állnunk a költöző madarak fogadására, környezetünket pedig olyan állapotban megosztanunk velük, hogy az ne veszélyeztesse fennmaradásukat. Éppen ezért hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra, mik azok a munkák, amiket március végéig el kell végezni.

Baráth Eszter

Forrás: Pexels.com

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása szerint számos olyan munka van, amelyeket természetvédelmi szempontból érzékenynek nevezhetünk. Ezek közül a három legjellemzőbb, és amelyek leginkább érintik a magánszemélyeket, valamint az önkormányzatokat, az az épületek fecskebarát felújítása, a fehér gólya-fészkének biztonságossá tétele és a fák, bokrok kivágása. Ezekkel kapcsolatban a szakemberek úgy nyilatkoznak, még a költési időszak előtt, az év első három hónapjában el kell végezni, hiszen, ha csak később történik meg, veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre. A tapasztalatok szerint viszont évről-évre akadnak olyanok, akik ezen feladatokat nem jól ütemezik, emiatt pedig számos természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoznak.
Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a különböző épületmunkákhoz természetvédelmi hatósági engedélyetetés is szükséges, ezeket a munkálatokat pedig csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig lehet elvégezni. Az MME szerint éppen ezen információ ismeretének hiánya miatt lehet rengeteg lakott fecskefészek leveréséről hallani a nyári hónapokban. Ugyanakkor a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt. A feladatok elvégzését követően pedig műfészekkel kell pótolni a korábbi lakhelyet.
Azon madarak fészkei, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak, szintén védettnek számítanak. A fokozottan védett fehér gólyák fészke a téli hónapokban sérülhet, ezek magasított kosárba való emelésének pedig csak az illetékes megyei kormányhivatalok adhatnak engedélyt, március 31-ig.
Szintén sokakat érint a fák és bokrok kivágása, amivel kapcsolatban az MME szintén felhívja a figyelmet az ütemezésre. – A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnövő fás szárú vegetációk eltávolítása, különösen tömeges nagyságrendben, jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra. Ezért indokolatlan, a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző a munkákat a madarak költési időszakára hagyni – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában