Támogatás

2023.01.24. 18:00

Változik a szociális juttatások mértéke Abán

Az idei évben ismét nő a szociális ellátások összege Abán. A változás a gyógyszertámogatásra, az átmeneti települési támogatásra és a temetési támogatásra jogosultakat is érinti.

Héjj Vivien

Egyes önkormányzati támogatások esetén bővül a jogosultak köre

Fotó: Pesti Tamás

Az elmúlt évekhez hasonlóan a képviselő-testület a közelmúltban is felülvizsgálta a település szociális ellátásokról szóló rendeletét. A szociális bizottság javaslatára a testület döntése értelmében több szociális elem esetében emelkedtek a juttatási összegek, valamint bővült az egyes támogatásokra jogosultak köre.

A gyógyszertámogatásra jogosultak esetén a jogosultság jövedelmi határa korábban családok esetén a szociális vetítési alap kétszáz százaléka, egyedülállók esetében kétszázötven százaléka volt. Ez az idei évtől családok esetében háromszáz, egyedülállók esetében háromszázötven százalékra módosult, mellyel tovább bővült a jogosultak köre. A gyógyszertámogatás havi összege is változott: míg korábban tízezer forint volt a támogatás maximuma, a módosítás után ez tizenötezer forintra nőtt. A különösen méltányolható, rendkívüli gyógyszertámogatás összege harmincötezer forint lett.

A rendkívüli települési támogatások közé tartozó átmeneti települési támogatás jövedelmi határa és összege ugyancsak változott. Családosok esetében a jogosultsági határ a szociális vetítési alap háromszáz százaléka, egyedülállók esetében kétszázötven százaléka lett januártól. Így feltételezhetően több nehéz helyzetbe kerülő folyamodhat támogatásért. A korábbi ötezer forint helyett a jövőben a körülmények figyelembevételével, a bizottság döntése alapján ötezer és húszezer forint közötti összeget kaphatnak a jogosultak. A különösen méltányolható, rendkívüli élethelyzetben adható támogatás mértéke húszezer forintra nőtt.

A temetési támogatás esetén a jogosultság jövedelmi határa a szociális vetítési alap négyszáz százalékáról nyolcszáz százalékra módosult, a támogatás összege pedig ötvenezer forintra nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában