Tragikus évforduló

2023.01.13. 07:30

A doni hősökre emlékeztek Székesfehérváron

1943. január 12-én indult a 2. magyar hadsereg ellen a végső csapást mérő Szovjet támadás. A Don-kanyarnál folyó harcokban több mint százezer magyar katona halt meg, esett fogságba vagy sebesült meg 80 évvel ezelőtt.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön este Spányi Antal megyés püspök a harcokban részt vett katonák és családjaik emlékére imádkozott. Nyolcvan évvel ezelőtt ezen a napon – a hadtest naplója szerint -42 fokos hidegben – kezdődött meg a második világháborúban a Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban.

2. magyar hadsereg állományába tartozó 200 ezer honvédek közel fele vesztette életét, sokan örökre eltűntek, vagy hadifogságba estek. Azon kevesek, akiknek sikerült haza jutniuk, sosem tudták kitörölni emlékeikből az átélt borzalmakat. Ma azokról a katonákról emlékezünk meg, akik hazájukért és nemzetükért az életüket adták.

A pákozdi Don-kanyar Emlékkápolna jelenleg is tartó felújítása miatt, idén a székesfehérvári Szent István-székesegyházban celebrált szentmisét Spányi Antal megyés püspök, aki a Don menti harcokban hősi halált halt, megsebesült, illetve fogságba esett katonák és családjaik emlékére imádkozott.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

A megyés püspök szentbeszédében megemlítette, fontos feladata a ma emberének, hogy a következő generációknak is beszéljen a doni hősök áldozatáról. Az emlékezés mellett imádkozni kell azért, hogy a mai fiatalok is meglássák azokat az értékeket, mint a becsület, hazaszeretet, vagy a családhoz való kötődés, melyekért nyolcvan évvel ezelőtt megannyi ember áldozta az életét.

– Ezek az értékek adtak erőt a harchoz, a helytálláshoz és a küzdelemhez. A mai nemzedék lelkébe, szívébe kell oltanunk ezeket az értékeket. Fel kell idéznünk ezeknek a hősöknek a családhoz való kötődését – mondta Spányi Antal megyés püspök.

– A Magyar Király 2. hadserege a januári nagy orosz támadással szemben becsülettel állta a harcot. Hódolattal álljunk meg hősi halottaink, sebesültjeink

ezrei előtt, dicsőség nevüknek, hála és elismerés illesse őket, de azokat is, kiket a Mindenható becsülettel végzett hű kötelességteljesítés után visszavezetett, hogy állják a harcot, míg a végső győzelem órája üt.

A megemlékezésen részt vettek Székesfehérvár és Fejér megye vezetői, képviselői, továbbá a Magyar Honvédség, valamint civil és hagyományőrző szervezetek képviselői

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában