Egészségügyi ismeretek

2023.01.31. 07:00

Sorsdöntő lehet a platina tíz perc – elsősegélynyújtó tanfolyamot tartottak a Ciszterciben

Folytatódott a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és a sárszentmihályi Masterplast együttműködése, melynek részeként pedagógusoknak és diákoknak tartanak elsősegélynyújtó tanfolyamot.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző tanévben a magyar köznevelésben közel kétmillió diák és százegyezer tanár vett részt. Mivel egészségügyi veszélyhelyzet esetén az első néhány perc kulcsfontosságú, ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy a diákokkal foglalkozó pedagógusok is rendelkezzenek megfelelő egészségügyi ismeretekkel. Ezt az igényt felismerve indított elsősegélynyújtó tanfolyamot 2018 decemberében a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és a Masterplast.
Ezúttal a Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusai vehettek részt az oktatáson, melyhez első alkalommal csatlakozhattak diákok is, akik elsajátíthatták az alapszintű elsősegélynyújtó protokollt, melyet tovább adhatnak társaiknak.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

– Egy nagyon fontos témában kapunk óriási segítséget. Volt már tűzvédelemmel kapcsolatban egy értekezletünk, és úgy gondolom, most az iskolai és a mindennapi életünkre vonatkozóan is hasznos tudást szerezhetünk. Fontos, hogy segíteni tudjunk annak, aki bajba kerül. – hangsúlyozta köszöntőjében Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója.
Ács Balázstól, a Masterplast Nyrt. alelnökétől megtudtuk, az elmúlt években hatszáz pedagógus vett részt a cég által szervezett elsősegélynyújtó oktatásokon. Kiemelte, a vállalat számára kiemelten fontos a Magyar Gyermekmentő Alapítvánnyal való együttműködés, hiszen munkájuk egyedülálló és nélkülözhetetlen.
A gyermekmentő alapítvány 13 éve üzemeltet gyermek-mentőorvosi kocsikat az ország több pontján. Induláskor céljuk volt a gyermekek mentőellátásának javítása, együttműködve az Országos Mentőszolgálattal.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

Az alapítvány által használt mentőorvosi kocsi személyzete egy gyermekellátásban jártas mentőorvosból és egy mentőápolóból áll, aki egyben a gépkocsi vezetője is. Felszerelése egy normál rohamkocsihoz képest bővebb, mivel a gyermekek ellátásához szükséges speciális gyógyszerekkel és egyedi méretválasztékú eszközökkel is kiegészül.
– A veszélyhelyzetek kezelésének legértékesebb első tíz-tizenöt perce – az úgynevezett platina tíz perc – az elsősegélynyújtó kezében van, ez az idő életet menthet. Az azonnali beavatkozás fontos része, hogy nem szabad pánikba esni, hanem azonnal hozzá kell látni az elsősegélynyújtáshoz. Az alap protokoll tudást oktatjuk ezeken a rendezvényeken. – fogalmazott Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke és szakmai igazgatója, aki vetített előadással, hétköznapi példákon keresztül oktatta a jelenlévő pedagógusokat és diákokat, akik a tanfolyam végén bábukon gyakorolhatták az életmentést és az elsősegélynyújtást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában