Egy új esély a kötetek számára

2023.01.17. 07:00

Öt éve "szállítja" az olvasmányokat a fehérvári Könyvszekér

Immár öt éve parkol a székesfehérvári Várfal parkban az olvasmányokkal roskadásig megpakolt Könyvszekér. A könyvmentőknek köszönhetően az évek során rengetek kötet kapott új esélyt, örömet okozva, vagy éppen tanítva azt, aki még szívesen forgatta.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor / FMH Archív

Az elmúlt öt évben a Várfal park képéhez szorosan hozzákapcsolódott a Könyvszekér, ami Brunner Mariannának és kollégáinak köszönhetően mondhatni új esély a már kissé viseltes és a teljesen újszerű kötetek számára. A könyvmentők mindössze néhány száz forintért kínálják az olvasók számára az új élményt rejtő köteteket, amelyek valamennyi műfajban és témában fellelhetőek a hangulatos helyen. Brunner Mariannától megtudtuk, hogy általában vagy felajánlások útján kerülnek a szekérre, vagy a könyvmentők jelképes összegért megvásárolják, például egy hagyaték darabjait.

Öt éve sorakoznak a kötetek a szekéren
Forrás: Könyvmentők - Alba


– Karácsonykor először lehetett nálunk ajándékutalványt vásárolni, különböző nyereményjátékokat csinálunk, ezekkel is próbáljuk olvasásra ösztönözni az embereket – mondta Brunner Marianna az újdonságokkal kapcsolatban. A könyvmentők tapasztalata szerint nem sokkal többen olvasnak most, mint egy évvel ezelőtt, ezen is szeretnének változtatni. – Jelenleg szinte minden jellegű és témájú könyvet keresnek az olvasók, de úgy vesszük észre, most az antik kötetek, a szakácskönyvek, a gyermekkönyvek és a könnyed regények emelkednek ki a sorból – mondta Brunner Marianna.
Az olvasás lehetősége mellett a Könyvszekérnek környezetvédelmi szempontból is fontos szerepe van, hiszen a még használható és sokszor hibátlan, de aktuális gazdája által megunt kötetek nem a szemétbe kerülnek, hanem kapnak egy új esélyt. Brunner Marianna köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ebben a folyamatban bármilyen módon részt vesznek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában