Vajon mi lehet az oka?

2023.01.25. 14:00

Nem a megszokott a gázrózsák lángja és a hője sem az igazi

Több negatív tapasztalatról is beszámoltak azok a székesfehérvári lakosok, akik gázt használnak a főzéshez. A helyzettel kapcsolatban megkerestük a szolgáltatót.

Baráth Eszter

Forrás: Pexels

A közösségi média felületein merült fel az a probléma, hogy az elmúlt napokban megváltozott a gázrózsák lángjának színe Vízivárosban. A korábban megszokottól eltérően most sárgás lánggal ég. Sokan úgy tapasztalják, hogy a gáz adta hő sem a régi. Van, aki szerint, amit korábban meg tudott főzni egy óra alatt, azt most legalább két órán át kell a láng felett hagynia.

Megkérdeztük a szolgáltatót azzal kapcsolatban, mi okozhatja a problémát. – A földgáz nem mesterségesen előállított gáz, így a kitermelés helyétől függően eltérő tulajdonságokkal rendelkezhet. A Magyarországon forgalmazott földgáz összetételét, minőségét törvényi szabályozás rögzíti – fogalmazott válaszában az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. A szolgáltatótól megtudtuk, hogy a gázminőséget, valamint a gáz fűtőértékét az FGSZ Földgázszolgáltató Zrt. felügyeli, méri és hiteles mérőműszerrel regisztrálja. – Az FGSZ által mért és rögzített minőségű gázt a földgázelosztó társaságok juttatják el a felhasználókhoz, akikkel a szolgáltató, azaz az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a területileg illetékes elosztó által biztosított gázminőségi adatok alapján számol el – tájékoztatott a szolgáltató. Az elszámolás alapjául szolgáló fűtőértéket a szolgáltató az elszámoló számlákban tünteti fel az adott elszámolási időszak napi tényértékeinek átlagából számolva.

Tökéletes égése során a földgáz kék lánggal ég, káros égéstermékek, füst, korom és hamu nélkül. Az MVM tájékoztatása szerint a napokban tapasztalt sárga láng utalhat arra is, hogy nincs elegendő oxigén a gáz elégéséhez. – Előfordul, hogy már egy kevés szennyeződés a gázrózsán is kevésbé hatékony égést okoz. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a földgázzal működő eszközök állapotát – fogalmazta meg tanácsát a szolgáltató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában